Милица Гардашевић после светског првенства: Леп крај сезоне у дворани

Најбољим резултатом сезоне у дворани од 6,74 метра атлетичарка Србије и новосадске Војводине Милица Гардашевић освојила је шесто место на Светском првенству у Глазгову.
a
Фото: Фото: САС/М. Јовановић

Било је ово ученици Марка Милинкова други планетарни шампионат у затвореном после дебија у Београду 2022. године.

Ређала је Милица даљине 6,47 м, па је после преступа забележила 6,56 м, да би најбољи скок имала у четвртој серији – 6,74 м којим је поправила своју границу ове сезоне од 6,69 м. Била је тада Гардашевићева на трећој позицији, али су је до краја серије ривалке претекле.

Уследио је резултат 6,59 м и преступ за крај. Иза Милице (лични рекорд у дворани 6,90 м, а напољу 6,91 м) је остала европска вицепрвакиња у дворани, Италијанка Лариса Јапикино. Злато је, очекивано узела Американка Тара Дејвис–Вудхол (7,07 м), сребро, изненађујуће, њена земљакиња Моне Николс (6,85), а бронзу Фатиме Дијаме из Шпаније (6,78 м).

– Није сјајно, није идеално наравно, али није ни лоше. Бити шести на свету није најгора ствар. Ово је моје прво сениорско финале на светским првенствима и најбољи резултат 6,74 метра. Бронза је била на 6,78 тако да смо се баш бориле за ту медаљу. Свакако је ово леп крај сезоне и додатна мотивација за припремни период. Има наравно ствари које треба да се поправе и на томе ћемо радити – рекла је Милица Гардашевић након последњег такмичења у дворани ове године. 

Напоменула је да неће правити велику паузу после Глазгова.

– Надам се да ће ми ово искуство, као и свако, значити много. Одмах крећем са припремама, јер је летња сезона дугачка, а очекују ме Европско првенство у Риму и Олимпијске игре у Паризу – додала је Гардашевићева.

Иза Новосађанке су одлични резултати на најјачим такмичењима у затвореном у 2024. Исписала је историју освојивши Златну серију Светске атлетике као прва српска атлетичарка којој је по пошло за руком. То је учинила пошто је сакупила највише бодова учествујући на два од три такмичења у којима је био женски скок удаљ – победила је у Астани, а била друга у Мадриду. Уписала је и тријумф на митингу у Стокхолму, који је као и онај у Дортмуну где ће била трећа, имао бронзани статус. У Београду је освојила другу позицију на надметању сребрног нивоа.

У сезони на отвореном Милица ће наставити да се такмичи на јаким митинзима, а ЕП у Риму је очекује од 7. до 12. јуна, а ОИ у Паризу од 1. до 11. августа када је на програму „краљица спортова“.

К. Б.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести