СРПСКА СЕДМОРКА НА ОЛИМПИЈСКИМ КВАЛИФИКАЦИЈАМА у Рио де Жанеиру

Седморо репрезентативаца Србије учествоваће на светском олимпијском квалификационом турниру ваздушним и малокалибарским оружјем који крајем наредне седмице почиње у Рио де Жанеиру.
1
Фото: ССС

Стручни штаб ССС је одредио састав у који је уврстио четири такмичарке и три такмичара пушком. У тиму су: Теодора Вукојевић („Чика Мата“), Андреа Арсовић (Партизан), Ивана Анђушић Максимовић („Академија Максимовић“), Сања Вукашиновић (Нови Сад 1790), Лазар Ковачевић (Јагодина 92), Миленко Себић (Нови Сад 1790), Милутин Стефановић („Чика Мата“).

У свакој појединачној дисциплини делиће се по две олимпијске квоте, за коју ће конкурисати репрезентативци чак 75 држава.

Организациони комитет је објавио да је пријављено 469 такмичара. Мањи број њих се, ипак, неће борити за олимпијске визе.

Право учешћа на турниру имају и стрелци који су већ изборили квоте. Они ће бити у конкуренцији за медаље у Рију, али, наравно, не и за пласман на Олимпијске игре. Двоје наших стрелаца са квотама, Зорана Аруновић и Дамир Микец, неће путовати у Рио. Аруновићева није у свом програму рада имала учешће на турниру у Бразилу, док је Микец био на првобитном списку путника.

- Дамир Микец је отказао учешће, са братом и тренером Гораном је одлучио да пропусти такмичење и настави оправак од повреде подлактице. Доста боље се осећа – преноси спортски директор ССС Драган Марковић, уз кога ће у стручном тиму у Рију бити  селектор за пушку Драган Доневић, тренери Стеван Плетикосић и Милан Армуш.

Наши стрелци ће се за пласман на ОИ борити у четири дисциплине.

- По правилима, свака земља може да пријави по три представника по дисциплини. Ивана Анђушић Максимовић ће гађати само ваздушном пушком, а Сању Вукашиновић, само малокалибарском пушком из тростава. Остали наши репрезентативци ће учествовати у обе дисциплине. С обзиром да је сезона малокалибарским оружјем тек на почетку, наши стрелци нису имали много прилика да се такмиче МК пушком. Међутим, резултати и пласмани у троставу на турниру у Дортмунду, пре две недеље, који је био у сврси припрема за квалификације у Рио де Жанеиру, су охрабрујући, као и остварења на тренинзима – каже Марковић

Турнир у Рију почиње у петак, 12. априла. Прва два дана на програму су само такмичења пиштољем, па на ватереној линији неће бити српских стрелаца. Надметања пушком стартују 14.априла, квалификацијама и финалом микс парова. Од 15. до 19. априла биће одржана појединачна такмичења пушком. За разлику од већине стрељачких такмичења квалификације и финала у појединачним дисциплинама неће бити одржана у истом дану. Финале у свакој појединачној дисциплини је дан после квалификација. По истом моделу ће бити организован и турнир на Олимпијским играма.

Континентална квалификациона такмичења су завршена на скоро свим континентима. Ове седмице се у Буенос Ајресу приводи крају Првенство Северне, Средње и Јужне Америке. Последње квоте биће расподељене на Европском првенству малокалибарским оружјем у Осијеку, крајем маја и почетком јуна. По завршетку ЕП ће бити познато и који стрелци ће учешће на ОИ обезбедити на основу светских ранг листа. Само по један такмичар/такмичарка у свакој дисциплини ће добити квоту према пласману на листи.

На овогодишњим Олимпијским играма ће учествовати 340 стрелаца, 20 мање него у Токију пре три године.

EUR/RSD 117.1119
Најновије вести