У СУСРЕТ СПОРТСКОЈ МАНИФЕСТАЦИЈИ ТУР ДЕ ФРУШКА: Очекује се још један узбудљив викенд - пријављено више од 1700 учесника за трејл и бициклистичке трке  

Сваке године интересовање за спортску манифестацију Тур де Фрушка је све веће, па је тако недељу дана до почетка пријављено више од 1700 учесника за све трке.
с
Фото: Тур де Фрушка

Треће издање одржаће се 25. и 26. маја у Врднику, а прилику да се такмиче имаће и тркачи у трејл тркама првог дана, док је главни догађај, маратон у планинском бициклизму у недељу.

Поред тога, организоваће се и програм за најмлађе – полигон спретности, трка гуралица и трејл трка.

– До сада се пријавило око 40 одсто више учесника него претходне године, а доста њих је из иностранства – рекао је директор Тур де Фрушке Иван Арпаш. – Модификовали смо око 30 километара стаза за бициклистичке маратоне. Као и раније биће три стазе, од 15, 35 и 55 километара, како за обичне бицикле тако и за електричне. Ово је уједно и најмасовнији МТБ маратон када су у питању електрични бицикли. Направили смо и нове стазе за трејл трке, у дужини од седам, 15 и 21 километар. Велику подршку, као и увек, добили смо од општине Ириг, Покрајинске владе и града Новог Сада. Први пут нас је подржала компанија Континентал аутомотив Нови Сад, са нама је и стари пријатељ манифестације ДДОР.

Фото: Дневник
Организаторима Тур де Фрушке важно је и очување животне средине па ће се организовати и плогинг – трка у сакупљању смећа, која је на реду када се заврше сва такмичења на свим стазама.

Покрајински секретар за спорт и омладину Дане Баста истакао је значај Тур де Фрушке.

– Драго ми је што трећу годину заредом Покрајинска влада и Покрајински секретаријат за спорт и омладину прате ову манифестацију – рекао је Дане Баста. – Заједно растемо, имамо више садржаја и учесника и успевамо да урадимо оно што смо зацрали од првог дана, а то је да општину Ириг, Аутономну покрајину Војводину и Србију позиционирамо на мапу светског бициклизма.

С обзиром на то да је Тур де Фрушка спој спорта, туризма и привреде, спортска Експо зона биће постављена на платоу испред хотела Мовенпик Фрушке терме, док ће туристички и привредни део бити приређен у Врднику.


Подршка развоју бициклизма

Покрајински секретар за спорт и омладину Дане Баста истакао је да је бициклизам изузетно важан и да ће се подршка и даље пружати Тур де Фрушкој и развоју овог спорта.

– Ова манифестација има велики утицај и све више клубова учествује на догађају на Фрушкој гори, који је светског карактера. Долазе гости из многих земаља, увек је и нових учесника. На овај начин промовишемо и нашу земљу. Имамо велики потенцијал на Фрушкој гори који је донекле искоришћен, а ми ћемо заједно то да проширимо што се тиче спорта, туризма и привреде – рекао је Дане Баста.


Фото: Тур де Фрушка

 


Већи број цикло-туриста

Туристичка организација Војводине (ТОВ) је од прве године уз Тур де Фрушку.

– Ова манифестација је важна за општину Ириг, целу Војводину и Србију – рекла је директорка ТОВ Наташа Павловић. – Значајна је и када је у питању туризам, јер више од 10 хиљада цикло-туриста прође стазом Еуро-вело 10, која малим делом обухвата и Тур де Фрушку.  Овај догађај је много допринео пре свега најстаријем националном парку у Србији, да кроз активни одмор привучемо већи број туриста и тако је и било у претходне три године. Интересовање је увек велико, туристи из региона воле спортски и одрживи туризам, а Тур де Фрушка нам је све то донела.


К. Бугарски

 

EUR/RSD 117.1015
Најновије вести