27. ВИДЕОМЕДЕЈА Програм

У четвртак, 12. октобра у 17 часова, почиње тродневни 27. Интернационални уметнички фестивал нових медија Видеомедеја, у продукцији Удружења за видео уметност Видеомедеја. Сва три фестивалска дана програм почиње у 17 часова и траје до 22:30 часова, а улаз је бесплатан.
3
Фото: Промо

27. фестивал Видеомедеја ће отворити фасцинантна кинетичка аудио - видео - светлосна скулптура - наступ уживо под називом: ROTOЯ [SONIC BODY], одмах након пројекције радова из селекције Маде ин Сербиа, у четвртак, 12. октобара, у 19:00 часова.

Програм су уредили: Ивана Сремчевић Матијевић, Жељко Мандић и Срђан Радаковић. На конкурс је стигло око 800 радова из читавог света, а уврштено је до 8% у фестивалски програм.

Фестивал ће окупити познате уметнике из преко 25 земаља, међу којима су како домаћи, тако и светски познати ствараоци видео уметности. Фестивал се састоји из такмичарског и ревијалног дела, а у оквиру програма посетиоци ће моћи да виде 67 уметничких радова у форми видеа, филма, анимације, медијских инсталација и интерактивних пројеката из различитих крајева света.

Овогодишњи такмичарски програм састоји се од 36 изабраних радова из две селекције – Пројекције: 28 радова (видео, филм, анимација) и Медијски пројекти: 8 радова (медијске инсталације, интерактивни пројекти и наступи).

Ревијални део програма укључује континуирани фестивалски програм. Ове године имамо 15 видео радова реномираних интернационалних аутора у селекцији Посебни програм, као и 9 видео радова домаћих аутора у селекцији Made in Serbia. Такође, представљамо 9 студентских уметничких филмова из категорије Лунартис који долазе из престижних филмских академија широм света.

У ревијалном делу програма публика ће имати прилику да види и презентацију Ars Electronica Animation Festival 2022 on Tour.

У суботу, 14. октобра 2023. године, у 19:15 часова, имаћете прилику да присуствујете додели награда и да погледате награђене радове. Трочлани интернационални жири у саставу: Christl Baur (Аустрија), која је на челу фестивала Ars Electronica, Филип Марковиновић (Србија), режисер и Marc Lee (Швајцарска), уметник и програмер софтвера, доделиће новчану награду Сфинга у износу од 1000 еура за најбољи рад из такмичарске селекције, а отворена је могућност и за Похвале. Награду Богданка Познановић за најбољи рад произведен у Србији доделиће селекциона комисија, а награду Публике доделиће публика.

За више информација о фестивалу и програму сазнајте на сајту Видеомедеје https://videomedeja.org/uncategorized/27-videomedeja-2023/ или скенирајте QR код и преузмите програмску сатницу на ваш мобилни телефон.

Фото: Промо

Велико нам је задовољство што из године у годину уметници из најразличитијих крајева света изнова конкуришу за учешће на Видеомедеји и на тај начин формирају неку врсту независне сцене, иако се међусобно разликују по својим уметничким визијама и дометима. Чак и када интенција уметника није потпуно јасна, публика има могућност да кроз различите стилове и уметничке приступе доживи лични импулс и дух времена који је инспирисао уметнике да се изразе.

Видеомедеја је реномиран фестивал аудио-визуелне уметности, те сматрамо да је извештавање о њему значајно за публику која прати културну сцену не само наше државе, већ уметност на светском нивоу.

(Маркетиншки текст)

EUR/RSD 117.1192
Најновије вести