Архетипске теме у Роршаховој мрљи

На сцени Културног центра Новог Сада у уторак у 20 часова премијерно ће бити изведена представа “Деветка” Гоцета Ристовског, у режији Богдана Јанковића.

У питању је праизведба комада поменутог македонског писца, који се бави разним животним питањима, кроз призму мушко - женских односа. У овој дуодрами играју Соња Лештар и  Лазар Јованов.

– “Деветка” је више писана као врста есејистичког говора, него као класичан драмски текст. Ради се о врло слојевитом тексту, а ми смо се одлучили за једну линију која ће гледаоцима говорити о савременом животу и темама које су део њега. Представа је, по редитељском рукопису и у глумачком смислу, рађена на савремени начин – напоменуо је јуче на конференцији за новинаре драматург ове представе Симон Грабовац.

У комаду има девет сцена, које нуде широк спектар путева којим ће се кренути, истакао је редитељ Богдан Јанковић, додајући да су, након консултација с писцем, све сугестије водиле ка томе да се међу свима њима пронађе нешто што се нас тиче.– Дошли смо до тога да комад буде нека врста теста за публику, као Роршахова мрља, која ће нам пружити могућност да тестирамо њихово емотивно и психичко стање. Свака од девет сцена је, дакле, попут Роршахове мрље, у којој смо ми учитали оно што сматрамо важним – навео је редитељ Богдан Јанковић, додајући да иако текст нуди врло песимистичан став према животу, тај поглед ће у представи бити ведрији и посматрати неке ствари у ведријем тону.

Широк је спектар тема обухваћених у овој представи, које покушавају да “претресу” јунаци драме кроз мушко-женски принцип гледања на исте ствари, од љубави, преваре, до политике, рата и ситуације у свету, убиства, прислушкивања, али и будућности, потомству.... Свака сцена третира једну од архетипских тема, како је навео глумац Лазар Јованов, и добар део посла чинило је управо то како их све представити тако да гледаоцима буду разумљиве. Представа, по речима редитеља Јанковића, нуди мушко -женски принцип гледања на поменуте теме.

Иначе, ово је друга представа, након “Нашег места”, коју Богдан Јанковић режира на сцени Културног центра Новог Сада, који пак има амбицију да, по речима уредника драмског програма Симона Грабовца, освоји простор за континуирано бављење позоришном продукцијом.

Карте за ову представу се купују на благајни Културног центра Новог Сада.

Н. П-ј.

 

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести