Балтик у фокусу

Фестивал европског филма Палић почиње сутра, а из фестивалске организације подсећају да ће прво вече започети уручењем награда “Александар Лифка” редитељима Слободану Шијану (Србија)

и Улриху Сајду (Аустрија), за изузетан допринос европском филму.

Први филм који ће публика моћи да види је овогодишњи победник Берлинског фестивала – филм “Пожар на мору” Ђанфранка Росија, о великом таласу, готово егзодусу из Сирије.

Уследиће пројекција филма “Снови” сценаристе и редитеља Ренарса Вимбе (Летонија). Реч је о филму који је премијерно виђен, такође, на овогодишњем Берлиналу, где је у селекцији “Генерација 14 плус” награђен признањем “Сребрни медвед” за најбољи филм.

“Снови” приказују одрастање генерације око “плус/ минус 14” данас у Летонији. Девојка Раја, пред пунолетством, живи на селу са братом и баком. Иако се чини да у школи делује незаинтерсовано за наставу, да је чак мало и асоцијална, Раја је девојка која, због мајке у Великој Британији, одлично зна енглески језик. Када јој баба премине, а она то не пријави ни Хитној помоћи, ни полицији, Раја се пријављује на такмичење у познавању енглеског језика, што види као могући излаз из учмалог живота и беспарице. Њено знање, али и жеља за бољим животом, омогућиће јој да се приближи професору енглеског језика и победи на такмичењу. Али, поставља се питање, да ли је то довољно за иоле бољи живот?

Филм “Снови” само је један од представника балтичких кинематографија. На овогодишњем Палићком филмском фестивалу, Балтик је у фокусу, како је названа једна програмска одредница. Филмови ће бити приказивани у Арт биоскопу “Александар Лифка” у Суботици.

Друге вечери Фестивала европског филм на Палићу, саопштавају организатори, у центру пажње биће нови филм Николаса Виндинга Рефна, “Демон под рефлекторима”, који је премиејрно приказан на недавно одржаном фестивалу у Кану, чији је Рефн један од миљеника последњих неколико година. Рефн је филмом “Вожња” са холивудским миљеником Рајаном Голсингом у главној улози, придобио Кроазету. И тај филм био је приказан у главном канском програму и награђен признањем за најбољу режију акционе драме о возачу-каскадеру који ноћу изнајмљује своје услуге.

Данац који често ради у Холивуду, нови филм је реализовао у француско-америчко-данској копродукцији. После изразито ратоборних мушких ликова, у новом филму окренуо се женском лику. Када се Џени, манекенка и модел жељан славе, досели у Лос Анђелес, њену младост и виталност почеће да прождиру жене опседнуте лепотом, спремне да учине све што је потребно како би дошле до онога што она има. Јер, лепота није све, она је једино што је важно.

Као и у ранијим филмовима (“Буђење Валхале”), Рефн прецизно скенира модерно друштво, са свим својим греховима, похлепама и помереностима, желећи да укаже какве су шансе појединца да се избори за себе, своје “ја” и опстанак.

И. Б.

 

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести