Добитнице Сунчица Денић и Стана Динић Скочајић

У знак сећања на Милицу Стојадиновић Српкињу (1828- 1878) јуче су у Заводу за културу Војводине, у оквиру песничке манифестације “Милици у походе”,

уручене овогодишње награде које носе име ове песникиње, а додељују се списатељицама за најбољу књигу поезије на српском.

Одлуком жирија равноправно су награђене Сунчица Денић из Врања, за књигу “Невреме”, у издању „Албатрос Плус“, Београд, и Стана Динић Скочајић, која живи у Нишу, за књигу “Теглице за бубице”, у издању Књижевне општине Вршац. Награду је уручио Мирослав Штаткић, покрајински секретар за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама.

По оцени жирија, Сунчица Денић и поред несигурности, неспоразума са другима, па чак и са најближим и драгим особама, не губи „вољу за певањем“, у њој „тријумфују љубав и живот“, над смрћу, која је такође присутна. И тако „невреме“ постаје „надвреме“, а „воља за певањем као тежња за Једним“, и на крају, као „тријумф вечности“.

Шеста збирка песама, Теглице за бубице, представља најзрелије песничко остварење Стање Динић Скочајић. Њен тематско-мотивски дијапазон релативно је сведен и јасно конципиран: заправо, могло би се рећи да се одликује усредсређеношћу на мале, свакодневне и ефемерне ствари које се померају са маргине у само средиште песничког чина. наводи, жири. Из песме у песму, она промишља важна питања различитих животних доба, а посебно место посвећено је старењу и стрепњи од смрти са којом се лирски субјекат носи на различите начине. 

Н. П.

 

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести