Америчка филмска академија избацила Козбија и Поланског

ЛОС АНЂЕЛЕС: Управни одбор Америчке филмске академије, која додељује престижно филмско признање Оскар, искључила је из чланства Била Козбија и Романа Поланског.
kozbi polanski
Фото: Tanjug (AP Photo)

Америчка филмска академија је саопштила да се њен управни одбор састао у уторак увече и гласао о њиховом статусу у складу са стандардима о понашању, преноси АП.

Режисер и глумац Роман Полански се у САД води као бегунац након што се изјаснио као крив за незаконит сексуални однос са малолетним лицем, а затим је побегао из САД 1978.

Комичар Бил Козби је прошле недеље осуђен по три тачке оптужнице за дрогирање и злостављање своје некадашње пријатељице Андрее Констанд 2004. године. Констанд је једна од 50 жена које су оптужиле Козбија за сексуални напад.

Америчка филмска академија, која стоји иза доделе Оскара, претходно је у октобру избацила из свог одбора холивудског продуцента Харвија Вајнстајна због скандала о злостављањима који је изазвао осуде у Америци и шире и покренуо кампању “И ја” (#MeToo).

У тој кампањи су жртве сексуалних напада и злостављања почеле масовно да стављају тај хаштаг на друштвеним мрежама и откривају идентитет особа које су их напале.

EUR/RSD 117.1050
Најновије вести