АМЕРИЧКИ ГЛУМАЦ СТИВЕН МУР О ЉУБАВИ СА СРПСКОМ ГЛУМИЦОМ ЈЕЛЕНОМ МУР И „ХЕРОЈИМА ХАЛИЈАРДА” Српкиња и Србија му украли срце

Не треба вам карта за Холивуд, може се успети и из Србије, а то најбоље доказује млади амерички глумац Стивен Вилијам Мур, који је  одрастао у Мисурију а свој „амерички сан” остварио управо у нашој земљи.
с
Фото: Сара Миловановић/Јелена и Стивен

Овај младић је, иначе, несуђени рагбиста - одустао је од спортске каријере због повреде колена, а онда накратко ушао у свет медицине, коју је напустио током прве године студија, жудећи за перформансом на сцени.

У Америци је играо у позоришту, највише у мјузиклима, па не крије да, уз глуму, обожава плес и певање.

Осим према глуми и перформансу, љубав на први поглед родила се и према српској глумици Јелени Мур (тада Грујичић), коју је упознао у Лос Анђелесу, где су заједно студирали. Иако су студије накратко због пандемије коронавируса морали да паузирају, љубав међу њима није посустала, па су врло брзо склопили и брак, и то приликом једне од посета Србији, која је данас његова друга домовина. 

Фото: Contrast Studios/ Стивен Мур у "Херојима Халијарда"

Током снимања америчке серије „The Ark” у Београду, стигао му је позив продукцијске куће „Contrast Studios” за кастинг за филм „Хероји Халијарда”. Док се у својој глави ломио у вези с тим да ли да се са супругом врати кући у Америку или да дом замени Србијом, добио је потврду да ће у овом филму заиграти лик кога муче сличне дилеме.

– Играм Едварда Волша, пилота војске ваздухопловства Сједињених Америчких Држава из Другог светског рата, који неплански завршава у Србији, када се његов авион ту сруши и он проналази пут до куће српске породице Јовић. И заљубљује се у њихову ћерку, коју игра Теодора Драгићевић – прича за „Дневник” амерички глумац Стивен Мур и додаје да му је овај филм донео невероватну прилику и да му је променио живот. – Нисам чуо за операцију Халијард пре овог пројекта. Било је потребно доста истраживања да бих заиста открио све слојеве ове приче. Овај филм је и направљен да цео свет, па и људи из Америке, одакле долазим, сазнају шта се заправо догодило.

Иако је захваљујући супрузи и њеној породици упознао српске обичаје и културу и пре снимања, „Хероји Халијарда” одвели су га на занимљиво путовање, а посебно му је било забавно што је први пут оденуо српску традиционалну одећу, али и опанке.


Волео бих да наставим да радим у Србији

Млади амерички глумац планира да са супругом започне снимање једног пројекта који би приближио Србију целом свету. „Не желим да претерујем, али сматрам да је право време да се Србија нађе на мапи великих серија, можда на неком светском стриминг сервису. Са „Херојима Халијарда” темељи су већ постављени. Овај филм је доказ да је квалитет продукције овде довољно добар за било где у свету”, истиче Стивен Мур и додаје да би волео да сви увиде чињеницу да нашу земљу треба озбиљно схватити на пољу ументности и културе. „Волео бих да наставим да радим са људима које сам упознао овде у Србији. Имам веома добре односе са многим људима у овдашњој филмској индустрији, тако да се не бих изненадио ако бих можда једног дана био део још једне филмске премијере”. 


Као неко ко је студирао у Холивуду и долази из САД, која важи за меку филмске продукције, Стивен оцењује да је филм Радоша Бајића  изнад свега што се може очекивати од једне српске продукције. У овом пројекту цела екипа је, према његовој процени, дала свој максимум, због чега су, „Хероји Халијарда”, како каже, оно што бисмо назвали – холивудским квалитетним филмом. А посебно је, признаје, одушевљен сарадњом са српским глумцима.

Фото: Contrast Studios/Са Теодором Драгичевић

– Имао сам велику срећу да имам сцене са легендама српског глумишта: са Петром Божовићем, Жарком Лаушевићем и Нелом Михаиловић, као и са Радованом Вујовићем, Николом Ракочевићем и Теодором Драгичевић. Научио сам понешто од сваког од њих, јер им је стил глуме другачији. За мене је то био својеврфстан мастер клас. Радош Бајић је провео много времена причајући ми неке ствари о српској филмској индустрији и како да будем најбоља верзија себе. 

Будући да тек разуме и говори српски језик, али недовољно да би на њему самостално комуницирао, Стивену је на самом снимању помогла супруга Јелена Мур, коју публика зна из филма „Дара из Јасеновца” и серије „Певачица”. 

– Јелена је стала уз мене на снимању пре него што сам иоле знао српски и помогла је да пројекат прође глатко. Не бих мењао то искуство ни за шта. Било је непроцењиво за наш однос да видимо како радимо заједно у професионалном смислу. То је било сјајно и за нашу везу – прича Мур и додаје да он и његова супруга већ размишљају о наредним заједничким пројектима, како у Србији, тако и у Америци. – Јелена и ја смо отворили сопствену продукцијску кућу и радимо на припреми неких пројеката. Рећи ћу само да радимо на томе да сакупимо још неколико америчко-српских копродукција за будућност како бисмо наставили да градимо мост чији су темељи постављени са „Херојима Халијарда”.

        Владимир Бијелић

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести