ПОЧЕО 74. ФИЛМСКИ ФЕСТИВАЛ У БЕРЛИНУ Ево колико остварења је у трци за Златног медведа

У Берлину је почео 74. Међународни филмски фестивал (Берлинале), отворен светском премијером ирске драме „Small Things Like these“ редитеља Тима Мијелантса, инспирисане стварним догађајима о девојкама мајкама које су експлоатисале католичке часне сестре, у којој играју, међу осталима, Килијан Марфи и Емили Вотсон.
а
Фото: Youtube printscreen/Associated Press

Поред овог, у конкуренцији за Златног медведа су и нови филмови Оливијеа Асаје, Бруна Димона, и Матија Диопа, такође и „A Traveler’s Needs“ са славном глумицом Изабел Ипер, и „La Cocina“ мексичког редитеља Алонса Руиспаласијусау којем глуми Руни Мара. Међу 20 филмова који су у званичној конкуренцији, налази се и „My favorite Cake“ иранских редитеља Маријам Могхадам и Бехтапа Санехе, којима су иранске власти забраниле пут у Берлин.

Ове године Берлинале приказује филмове са афричког континента, након прошлогодишње паузе, и међу 20 филмова у трци за ту престижну награду је „Black Tea“, љубавна прича у афричкој заједници Кантон, редитеља Адерахмана Сисака, и „Дахомеј“ Франко-Сенегалца Матија Диопа, документарни филм о враћању краљевског блага Бенину, које је украдено за време колонизације земље.

Награде ће бити додељене 24. фебруара, а додељују се Златни медвед за најбољи филм, Гран при жирија, као и Сребрни медведи за најбољег редитеља, глумца, глумицу, сценарио и филмску музику.

На челу жирија је мексичко-кенијска добитница Оскара Лупита Нионго, а чланови су: глумац и редитељ Брејди Корбет (САД), редитељка Ен Хуи (Хонг Конг, Кина), редитељ Кристијан Петзолд (Немачка), редитељ Алберт Сера (Шпанија), глумица и редитељка Јасмин Тринка (Италија), и списатељица Оксана Забужко (Украјина).

У осталим сегментима фестивалског програма публика ће гледати и политичке документарце и уметничке филмове. Биће приказани и филмови у продукцији „Нетфликса“, као што су „Spaceman“ у којем Адам Сандлер глуми астронаута, и „Суперсекс“, прича о италијанском порно глумцу Року Сифредију.

Иначе, и легендарни редитељ Мартин Скорсезе долази на овогодишњи Берлинале, и то да би му био уручен почасни Златни медвед за целокупну каријеру.

Н. П-ј

EUR/RSD 117.1050
Најновије вести