СУНОВРАТ ДРУШТВА кроз причу о животу и судбини ЖАРКА ЛАУШЕВИЋА: Серија „Пад” КОНАЧНО стиже на РТС, а ево и када

Сукоб са трагичним последицама који се у Подгорици одиграо 1993, а у којем је учествовао и глумац Жарко Лаушевић 30 година касније постао је  окосница серије „Пад” која пред гледаоце након јануарске премијере на Суперстар ТВ, стиже и на националне фреквенције, па ће се, после дугог чекања, емитовати на првом програму Радио-телевизије Србије викендом од 21 час, а премијера прве епизоде заказана је за 21. октобар.
Milan Marić
Фото: Promo / Firefly Productions

У питању је прича која је једним делом инспирисана судбином Жарка Лаушевића, настала по мотивима његове књиге „Година прође, дан никад”, али није реч о биографској причи о овом глумцу, већ је његова лична драма узета као полазиште серије, баш као и почетак распада бивше Југославије и време које је обележило насиље у друштву током деведесетих година.

Серија илуструје морални, духовни и физички пад целе једне земље кроз призму југословенског глумца Ивана Маслаћа, који се суочава са самим собом и последицама сукоба са тројицом младића у којем је учествовао. Кроз осам епизода прича нас води кроз путеве душе једног уметника, који у стварном животу почиње да проживљава личне борбе које је до тада изводио само на позорници. Лик Ивана Маслаћа дочарао је глумац Милан Марић, који нам је раније рекао да му се чини да људи у целом региону данас живе последице пада о којем серија и говори.

– То су велике промене, које су нам се десиле у десет, 15 година колико је трајао тај друштвени пад коме смо сви ми, мање-више, присуствовали и чији смо били актери, хтели или не хтели. Ако смо пали онда је неки процес пред нама, а питање је шта ћемо после и ко смо ми након тога. Битно да разумемо шта је нама као друштву пад и да ли ми уопште то разматрамо као пад или сматрамо то узлетом. Битно је да прво као друштво прихватимо или то не прихватимо, да једанпут расправимо са тим периодом – истакао је Милан Марић и додао да је у време у које је серија смештена он имао тек три године. – Мој однос према том времену и стању тада у том тренутку не постоји. Данас, после свега, сама одлука да се бавимо овом темом је мој једини коментар на све то шта нам се тада десило. То је мој коментар и на то шта имам да кажем у односу на то шта се једном уметнику, у овом случају глумцу, у неким специфичним околностима деси.

Сценарио је од нас захтевао да себе на један чудан начин откопчамо и неке своје сумње, несигурности и искуства с неким падовима ставимо унутра и отворимо тему о којој је тешко причати (Милан Марић)
Фото: Promo / Firefly Productions

Имао сам осећај да ми Лаушевић верује

Како су аутори серије раније саопштили, Жарко Лаушевић био је укључен у стварање серије, али није био њен активни учесник. У јавности се није оглашавао о томе како је задовољан готовим производом, а глумац Милан Марић открио нам је да га је Жарко позвао док се још припремао за само снимање и као старији колега му пожелео срећу.

– Искористили смо време да причамо о глумачком послу, а оно што је мени било најбитније је да сам имао осећај да ми каже: „Ја ти верујем”. Чули смо се и након што је Жарко одгледао серију и веома сам срећан због онога што сам чуо од њега, а то шта сам чуо нека остане између нас двојице – мистериозно је напоменуо на конференцији за новинаре Милан Марић.


Лик Иванове супруге Сање Маслаћ, која проживљава последице драме свог супруга, одиграла је глумица Милица Јаневски, која нам је рекла да се њена јунакиња у целој ситуацији у којој је њен супруг Иван Маслаћ нашла затечена и да, као и свака мајка, покушава да спасе све што може.

Фото: Promo / Firefly Productions

– Тај процес ми је био веома занимљив и узбудљив као и сама серија која је другачија од свега осталог што смо до сада радили у земљи. Више је уметничка, окренута ка глумачком послу и поиграва се са позоришним илузијама. Даје гледаоцу прилику да мало дубље завири у саму глумачку професију и, ако је могуће, боље упозна позицију и улогу глумца у друштву. Не знам да ли је то у људској врсти или је препознато само на нашем простору, али, ми волимо да гледамо како познати људи падају и како се пењу – рекла је за „Дневник” Милица Јаневски. – Сваки дан се дешавају монструозне ствари у овој земљи које нису толико у фокусу и трају два, три дана у медијима, али када нека јавна личност, не дај Боже, дође у такву ситуацију то има потпуно друго значење и тежину. Младе генерације које срећом нису имале прилику да се роде у том времену моћи ће кроз серију „Пад” евентуално да добију неки увид у тај историјски моменат кроз који смо пролазили.

Чини ми се да сви ми који се сећамо тог периода у који је серија смештена знамо шта је он све носио са собом и колико је утицао на све чланове овог друштва (Милица Јаневски)

Режију потписује Бојан Вулетић, који је уз Петра Михајловића написао и сценарио. Серија је изашла из кухиње „Firefly” продукције и компаније „Телеком Србија”, а поред Милана Марића и Милице Јаневски у серији играју и Борис Исаковић, Мима Караџић, Анђела Јовановић, Љубомир Бандовић, Дубравка Дракић и други. Улога Ивановог колеге глумца, поверена је Светозару Цветковићу, којег је ова серија привукла, како је рекао за наш лист, јер описује догађаје из историје нашег народа, али и његове и историје једног од његових добрих пријатеља, који је подигао степен његове личне одговорности учешћа у пројекту који говори о ономе што се десило и чији је сведок и сам био.

Однос Жарка Лаушевића може и мора да буде потпуно другачији и специфичан у односу на наш. Не знам колико човек може да очекује нешто после свега што му се у животу десило (Светозар Цветковић).
Фото: Vanja Fifa

– Ја сам био ту, удаљен неколико километара. Сматрам да је то нешто што ме везује за ову серију. Неминовно је да ће, ко год је гледао или ће гледати касније, упоређивати серију са нечим што је аутентични догађај, са нечим што је писац написао односно доживео, односно са Жарком Лаушевићем. То је неминовно и не може да се избегне колико год Милан Марић не изгледао као Лаушевић. Оно што је занимљиво је како ће млађа генерација гледати, која не зна много о том догађају и први пут сазнати нешто о томе – рекао је за наш лист глумац Светозар Цветковић.

В. Бијелић

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести