Исконско зло као лек

Од прошле године уведен такмичарски карактер Феста, овај пут ће у селекцији „Границе” приказати 11 остварења - контроверзне и субверзивне филмове који испитују и померају границе, јављају из нашег најпознатијег

филмског фестивала, који ће бити одржан од 26. фебруара до 6. марта, под слоганом “Брише границе”. Саопштено је и ко ће одлучивати о најбољем филму - трочлани жири у саставу: редитељ Слободан Шијан (председник), новинари и филмски критичари Марко Његић (Хрватска) и Драган Јовићевић (Србија).

Селекција “Границе” уведена је прошле године као посвета сличном програму који је почетком седамдесетих, на самом почетку Феста, креирао наш чувени редитељ Душан Макавејев. У оквиру “Граница”, публика ће имати прилику да погледа филмове из Немачке, Француске, Хрватске, Јапана, Тајланда, Аргентине, Индије, Етиопије и Пољске. Жири ће наградити најбољи филм и доделити специјално признање, а награда се додељује у сарадњи недељника “НИН” и “ЦЕБЕФ”.

- Реч је о филмовима који преиспитују границе, бришу границе, са чиме има везе и овогодишњи слоган Феста - рекао је редтељ Младен Ђорђевић, аутор и селектор програма “Границе”, „Трилс енд килс” и „Микровејв”. - Филмови у овом програму су арт-хаус наслови који су приказивани на великим светским фестивалима и освајали награде. Са друге стране, програм “Трилс енд килс” чине филмови који су тврђи у жанровском смислу, канонски постављени, али на тај начин да испод такве (задате) површине постоји један читав слој значења, тако да и ти филмови могу да се посматрају као социополитички ангажовани.

Идеја која повезује филмове овогодишњег програма „Границе” (“Мрвице”, “Демон”, “Бункер”, “Ноћна мора”, “Еволуција”, “Лудо”, “Свињари”, “Тужни час”...) је сукоб, потиснутог исконског и савременог поретка који се показује као оболео. Ђорђевић је у вези с овим навео да „то исконско није обавезно приказано као чисто зло, већ понегде и као лек који заправо помаже проблематичном систему да дође до краја”.

- Аутори ових филмова не призивају у помоћ то исконско као љубитељи традиције и прошлости, већ исконско третирају као што и јесте, а то је нешто мимо историје, прошлости, нешто што је пре историје, доводећи тако цивилизацијске тековине у питање и претпостављајући подсвесно рационалном. Аутори ових филмова су вероватно инспирисани низом криза које потресају савремени свет (нарочито Запад), реагују на ситуацију константне напетости и сталног утиска да смо на ивици великог рата - каже Ђорђевић и препоручује нови филм Лусиле Хаџихалиловић, сталне сараднице на сценаријима Гаспара Ноеа, “Еволушон”, који говори о страху од непознатог из визуре дечака и девојчица који проводе време на изолованом острву.

- Филм “III” Павела Калеева говори о мистериозној болести која угрожава човечанство, а која се лечи нестандардном медицином, продирањем у подсвест оболелог. “Демон” прерано преминулог пољског редитеља Марцела Вроне говори о томе како зли дух Дибук из јеврејске митологије опседа једног младића током свадбе. Микробуyетни артхоусе хорор “Лудо” индијског редитеља који се често потписује са Љ, прича о групи тинејyера који постају део смртоносне игре у тржном центру...

Из селекције “Трилс енд килс” Ђорђевић је издвојио хит са фестивала у Торонту, турски хорор “Баскин” који заправо говори о актуелној политичкој теми - сукобу Ататурковог и османског наслеђа. Такође, апострофирао је филм “Инвитејшон” Карин Кусам као одличан камерни трилер, као и филм “Yакуза апокаипс” култног јапанског аутора Такашија Микеа.

 И. Б.

 

Трејлери најављују новине

У селекцији “Трилс енд килс” публика 44. Феста ће моћи да види и два филма из региона. То су сф-хорор “Процеп” Дејана Зечевића, српско-корејско-словеначка копродукција, и “Идила” Томажа Горкича, словеначки рурални хорор. За “Процеп” је управо објављен први трејлер, а филм ће премијерно бити приказан 6. марта.
У селекцији “Микровејв”, сведочећи о чврстој намери аутора да снимају филмове мимо званичне фондовске подршке, издвајају се две премијере: “Палуба испод теразија” Дејана Влаисављевића, филм окарактерисан као артхаус трилер, и филм “Отворена” Момира Милошевића, драма са елементима хорора.
 

EUR/RSD 117.1309
Најновије вести