БОЈАНУ ЈОВАНОВИЋУ НАГРАДА „ДЕЈАН МЕДАКОВИЋ” „Српско културно благо” као величанствена ода

Једно од најзначајнијих признања на српском књижевном небу, Награда „Дејан Медаковић“, коју је ИК „Прометеј”  установио у знак сећања на великог српског историчара уметности, мемоаристу, песника и хроничара, у новосадској Градској кући уручена je чувеном антропологу др Бојану Јовановићу за капитално монографско дело „Српско културно благо” објављено у издању Православне речи из Новог Сада. 
с
Фото: Дневник

Како је навео председник жирија проф. др Бошко Сувајџић, лауреат је написао раскошну књигу која прати кул­тур­ну историју Срба од доласка на Балканско полуострво, преко примања хри­шћа­нства, бли­ставе средњовековне епохе, потом ве­кова турског ропства, васпостављања српске држа­вности, огромних искушења 20. века, све до данас.  

„Бојан Јовановић  је свеукупним својим уметничким, научним и интелектуалним ангажманом показао да је достојан награде која носи име Дејана Медаковића”, став је жирија.  

У својој је беседи др Бојан Јовановић указао да, без обзира у каквом времену живимо, „правдољубивост и љубав према сопственом народу могу нам помоћи да одолимо и највећим искушењима  и не подлегнемо уценама и највећим притисцима да се одрекнемо свог идентитета и будемо оно што нисмо”. 

„Појединци и могу да подлегну тим искушењима  да престану да буду оно што јесу, али колектив и његове институције не могу пристати на своје самопорицање и самопоништавање. Дело и личност Дејана Медаковића су снажно упориште у одбрани слободе и охрабрење свима нама да одолимо тим искушењима и истрајемо у потврђивању себе и свог културног идентитета”, поентирао је др Јовановић.

М. С.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести