НАГРАДА "БЕОГРАДСКИ ПОБЕДНИК" ПРИПАЛА РОМАНУ "ПАКРАЦ" ВЛАДАНА МАТИЈЕВИЋА Критичко преиспитивање модерног српског друштва

Награда "Београдски победник" за најбољи роман у 2023. години припала је "Пакрацу" Владана Матијевића, саопштио је данас жири у Библиотеци града Београда.
e
Фото: TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ/ nr

"Роман 'Пакрац' се издвојио мајсторством приповедања,, којим је успостављена аутентична и сложена слика света", каже се у одлуци жирија, коју је његов председник Предраг Петровић прочитао на конференцији за новинаре.

Матијевићев роман, у издању Лагуне, победио је већином гласова жирија, у коме су за "Пакрац" гласали Петровић, Весна Тријић, Петар Пијановић и Слађана Илић, док је Наташа Анђелковић била за роман "Песма о три света" Владимира Пиштала, речено је новинарима.

У најужем избору су били и "Девојачка соба" Стевана Вранеша, "Канон потиштеног ума" Филипа Грбића, "Аперкат" Маје Искре  и "Време вода" Бојана Савића Остојића.

Жири је оценио да у награђеном роману "удвојена личност главног јунака, окружена ликовима са маргине и бомбардована вестима из црне хронике, доводи у везу савремени Београд са Пакрацом с почетка деведесетих".

Фото: TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ/ nr

"Критички преиспитујући модерно српско друштво, овај роман храбро, провокативно и прецизно отвара питања,  зла, одговорности и моћи на крају 20. и почетку 21. века", каже се у одлуци.

Жири је оценио да се Матијевић надовезује поетички на уметничко искуство црног таласа у српској прози и филму, и користи гротеску и хумор како би обликовао вишезначну и слојевиту визију данашњег Београда.

"Суочавајући читаоца са различитим манифестацијама насиља, приповедач нас води  ка спознају метафизичког порекла и природе зла", оценио је жири.

Организатори су саопштили да је на конкурс за награду "Београдски победник" стигло 122 романа.

Како је најављено, "Београдски победник" ће бити уручен Матијевићу 30. јануара у подне у БГБ-у, а награда се састоји од статуе, повеље и 10.000 евра у динарској противредности.

Матијевић је објавио  романе "Ван контроле" (1995), "Р. Ц. Неминовно" (1997), "Писац издалека" (2003), "Часови радости" (2006), "Врло мало светлости (2010), "Сусрет под необичним околностима" (2016) и "Слобода говора" (2020),

Објавио је и књиге песама "Не реметећи расуло" (1991) и "Самосвођење" (1999),      као и збирке прича "Прилично мртви" (2000) и "Пристаништа" (2016).

 

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести