ОБЕЛЕЖАВАЊЕ ВЕКА ОД РОЂЕЊА ПИСЦА У знаку јубилеја Александра Тишме

У дану када је обележена 100. годишњица рођења Александра Тишме, Фондација која носи име великог писца расписала је Јавни позив за Међународну награду за књижевност „Александар Тишма”.
aleksandar tisma
Фото: Dnevnik (Branislav Lučić)

Ове се године Награда додељује за најбољу књигу написану или преведену и објављену током 2022. и 2023. на француском, енглеском и немачком језику. У конкуренцији за ово књижевно признање могу се наћи сви књижевно-уметнички жанрови писаца из целог света. 

Награда се састоји од плакете и новчаног износа (10.000 евра). Сви детаљи правилника за доделу награде могу се наћи на веб-сајту Фондације. Књижевни критичари, издавачи и институције уз предлоге треба да пошаљу књиге у ПДФ-у објављене на три наведена језика са образложењем и-мејл: tisma. foundation@gmail.com.  Конкурс ће бити отворен до 31. марта.  Међународни жири, који чини пет познатих светских писаца и критичара (Карл-Маркус Гаус, Илма Ракуза, Ласло Мартон, Владислава Гордић Петковић и Матијас Енар) изабраће добитника Међународне награде за књижевност „Александар Тишма” до краја маја.

У склопу обележавања великог Тишминог јубилеја јуче је академски сликар Угљеша Цолић осликао мурал са Тишминим ликом на згради Душтво књижевника Војводине, на Унивирзитету Ка Фоскари у Венецији о Тишми је вођен разговор др Марије Брадаш са писцем Отом Хорватом, који је могао да се прати онлајн, а у Културном центру Новог Сада отворена је мултимедијална изложба „Сећај се заувек: Александар Тишма“, Мирјане Фрау Гардиновачки. 

У оквиру програма обележавања стогодишњице Тишминог рођења, најављено је и извођење представе „Употреба човека“ 25. јануара у Српском народном позоришту. Ову представу, рађену по истоименом роману Александра Тишме, режирао је Борис Лијешевић.

Н. П-ј.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести