ОБЈАВЉЕН НАЈУЖИ ИЗБОР ЗА НАГРАДУ ЗЛАТНИ СУНЦОКРЕТ Пет аутора у трци

Жири награде "Златног сунцокрета“ за књигу године донео је одлуку о пет дела која улазе у најужи избор, а добитник ће бити саопштен до краја јануара, саопштили су данас организатори.
e
Фото: pixabay.com

У конкуренцији за награду коју додељује компанија Витал А. Д су песничка збирка "Психологија гравитације" Ненада Шапоње, збирка прича "Гранична стања" Игора Маројевића, као и романи "Аперкат" Маје Искре, "Вечерас падаш сам" Владана Кречковића и "Вила фазанка" Бојана Кривокапића, каже се у саопштењу.

Жири ради у саставу Драган Јовановић Данилов, Милица Вучковић и председник Владимир Гвозден, а награда "Златни сунцокрет" подразумева диплому и новчани износ, и биће уручена током фебруара у Београду, подсетили су из Витала.

"Књиге које су ушле у најужи избор представљају успешна остварења што на различите начине афирмишу домете савремене књижевности, а опседнута су епохалном чињеницом губљења искуства, достојанства и, коначно, пражњењем смисла и језика", оцено је жири.

Како је наведено, Шапоња је "пратећи дечака у себи, успео да баци песничку коцку у којој су се на изузетан начин сабрали мисаони и језички моменти", а Маројевић је "мирним гласом исписао пет напетих прича о стањима и не-местима која нас обележавају".

"Три романа су пример приповедачке концентрације и спремности да се бескомпромисно оствари равнотежа између књижевног поступка и тематских изазова", истакао је жири.

Оцењено је да је "Аперкат" "доследно исприповедан роман о одрастању и формирању рањене субјективности током деведесетих година", "Вечерас падаш сам" је роман-драма са лирским и црнохуморним елементима о паклу зеленашења и дужничког ропства, док је "Вила фазанка" говори "о губицима који кроз призму приповедачеве емпатије постају нове могућности".

Награда "Златни сунцокрет“ за књигу године биће додељен 27. пут, а прошлогодишњи добитник је Владимир Кецмановић за роман "Кад ђаволи полете".

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести