ТОП НАСЛОВИ магазина "The Economist" за 2023. годину! Ево које су НАЈБОЉЕ КЊИГЕ по њиховом избору

За све љубитеље књига и доброг штива, "The Economist" је дао "топ" наслове за 2023. годину у области бизниса и економије. Овогодишњи избори превозе читаоце на планинске врхове, на море и уназад кроз време.
k
Фото: Pixabay

"Анансијево злато", Иепока Иебо

Ово је прича о једном од највећих (али најмање познатих) светских преваранaта. Џон Ацках Блаи-Миезах из Гане привукао је инвеститоре на неколико континената обећавајући да зна где је скривено изгубљено злато. Исцрпно извештавање аутора чини ово занимљивим додатком канону о великим преварантима.

"Најбоље ствари прво", Бјорн Ломборг

Снажан аргумент за замену опсежних и нејасних циљева одрживог развоја Уједињених нација са 12 исплативих политика за помоћ сиромашнима у свету. "Неке ствари је тешко поправити, коштају много, а мало помажу", пише аутор. Други се решавају "по ниској цени, са изузетним резултатима".

Фото: Pixabay

"Фискална теорија нивоа", Џон Кохран

Професор економије на Универзитету Станфорд гради нову теорију о томе како државни дуг, а не каматне стопе, на крају одређују цене. Није за оне слабог срца, ова књига је провокативна за економисте и правовремено је погодна за доба великих дефицита и високе инфлације.

"The Geek Vai", Ендру МекАфе

Технолошки и пословни гуру на МИТ-у објашњава како се начин размишљања који инспирише Силицијумску долину може корисно применити у животу и другим областима пословања, са фокусом на тимски рад, брзу производњу прототипова и избегавање бирократије кроз индивидуалну одговорност.

Фото: Pixabay

"Како се велике ствари обављају", Бент Фливбјерг и Дан Гарднер

Мегапројекти се често претварају у катастрофе. Ова забавна књига, коју су заједно написали академик са Оксфордског универзитета и новинар, разматра зашто амбициозне шеме тако доследно пропуштају рокове и буџете и шта се може учинити по том питању. Управљање пројектима никада није било забавније.

"Материјални свет", Ед Конваи

Уредник економије и података британског Скај Њуза путује светом у овој студији о томе како је шест кључних материјала - бакар, гвожђе, литијум, нафта, со и песак – променило људску историју и подупрло модерну економију. Док земље настоје да се декарбонизирају, води се битка за контролу њиховог снабдевања.

Фото: Pixabay

"Нестали милијардери", Виктор Хагани и Џејмс Вајт

Убедљива књига која се бави важним и занемареним питањем у финансијама: не шта купити или продати, већ колико. Чак и софистицирани професионалци теже да одговоре на ово питање лоше, што доводи до изгубљеног богатства. Али финансијска теорија даје одговор. Математички, али не претерано, ово ће се свидети свима који су заинтересовани за тржишта.

"Скалирање људи", Клер Хјуз Џонсон

Добре књиге о матицама и шрафовима менаџмента су ретке. Бивши извршни директор у Гоогле и Стрипе-у нуди практичан водич за све, од давања повратних информација и делегирања до вођења састанка и изградње тимова.

Фото: Pixabay

"Uncripted", Џејмс Стјуарт и Рејчел Абрамс

Дубоко извештаван и непоштедан приказ последњих година Самнера Редстона, америчког медијског могула који је умро 2020. године. Као и већина ријалити ТВ-а, "Унсцриптед" је задивљујућа, јер је глумачка екипа тако ужасна. Удубљује се у (понекад мучне) детаље о његовом доминантном карактеру и изузетним лудоријама.

К1инфо

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести