ИЗ ПИШЧЕВЕ БЕЛЕЖНИЦЕ Магија разговора (2)

(Београд, јул, 2003) 1297 (Магија разговора)
a
Фото: privatna arhiva

Недељно подне у Славији са Стеваном Раичковићем и Данилом Николићем. Кад смо сели, видело се да Стеван делује депресивно и безвољно, али га је касније разговор (о свему и свачему) постепено доводио у стање живахне и луцидне причљивости. Поред осталог, жустро је уверавао Данила и мене да треба бити врло подозрив, а најбоље је према документаристичким и мемоарским текстовима.

1298 (Ипак)

Пријатељи и познаници могу много да помогну! По правилу, могу много више да помогну него што се чини ономе коме је помоћ неопходна!

1300 (Претеривање)

Знам људе који - у потреби за аналитичношћу и за уочавањем и оних слојева који су дубља, споља невидљива основа у појавама, стањима и људима - умеју да сметну са ума да су појаве, стања и људи најчешће онакви каквима их уочавамо, дакле без дубље димензије и посебног разлога.

1303 (Градација)

Кад другим људима због нечега замерамо морали бисмо, о било чему да се ради, да будемо мање (бар за нијансу мање!) строги него што смо према себи.

1305 (Уредник)

Правда ми се уредник одскора покренутог провинцијског часописа како ће морати да сачека са објављивањем приказа о мојој књизи (пиказ је ‘сам’ наручио и добио га), па каже да ће га “пустити кад престане ова хајка на тебе” - размишљам: хајке ће постојати све док је хајкача, али и док је оних који су према хајкама равнодушни, а то значи да су хајке вечите.

1307 (Причекај, провери)

Не би требало превише журити са разврставањем познаника на оне с којима можемо (и треба) да будемо у пријатељским односима и на оне с којима не можемо (и не треба) да будемо у пријатељским односима.

1308 (Заустављен часовник)

Два питања сам себи постављао током разгледања изложбе српске наивне уметности (старе и нове) у Галерији Српске академије наука и уметности. Прво питање: догађа ли се у овој области било шта ново и битно, или је прича одавно завршена? Друго питање: треба ли, уопште, ту причу (која сигурно има снажне социјалне и културолошке повезаности са особеним раздобљима) оптерећивати - да не кажем: и банализовати! - додатним, сада натегнутим домишљањима и додацима?

(Из рукописа дневничких записа Чедомира Мирковића, „Шта нам књиге кажу” који ускоро треба да се  појаве у „Агори“)

EUR/RSD 117.1050
Најновије вести