„ЉУДИ ОД ВОСКА” У НП СОМБОР Највећа храброст је искреност

Представа “Људи од воска” Мате Матишића, у режији Ивана Вање Алача, биће премијерно изведена у петак, 12. јануара, у Народном позоришту Сомбор.
1
Фото: НП Сомбор

У овом комаду, како наводи редитељ Алач, “кроз три наизглед засебне, а заправо узрочно-последичне приче, хрватски драмски писац Мате Матишић као аутор води публику кроз своје грехове, покајања и искупљења, користећи писање као одређену врсту психотерапије и исповести у којој у потпуности огољује себе”. 

- Тиме као да стиче право да критикује и друге, али испоставља се док пише о другима, он заправо и даље пише о себи. Матишићева драма “Људи од воска” један је од највећих доказа да што је нешто личније, то је универзалније, као и тога да је највећа храброст - искреност. Важност поруке ове представе је оно што нас Мате овим текстом учи - да пре него што осудимо покушамо да разумемо, да више опраштамо и себи и другима и да будемо стрпљивији, као и спремни на процесе који нас мењају – истиче Иван Вања Алач.

У представи игра глумачки ансамбл у којем су: Саша Торлаковић, Марија Меденица, Ненад Пећинар, Биљана Кескеновић, Ивана В. Јовановић, Немања Бакић, Ана Рудакијевић, Никола Кнежевић, Срђан Алексић, Богомир Ђорђевић, Даница Грубачки, Драгана Шуша, Александар Ристоски, и Олгица Несторовић.

Сценографи су Иван Вања Алач и Исидора Илић, костимографкиња је Биљана Гргур, композиторка је Ана Крстајић, а кореографкиња је Андреја Кулешевић.
Млади редитељ Иван Вања Алач је до сада, између осталог, режирао комад “Београдска трилогија” Биљане Србљановић у Југословенском драмском позоришту у Београду, а Шекспирову „Богојављенску ноћ“ недавно у Позоришту младих, која је премиједно изведена на летошњем „Шекспир фесту“ у Чортановцима.

Неколико комада хрватског драмског аутора и композитора Мате Матишића постављено је у београдским позориштима: “Балон” у режији глумице Монике Ромић, на сцени Култ театра Установе културе “Вук Караџић”, у Београдском драмском позоришту “Ничији син”, у режији Марка Мисираче, и “Фине мртве дјевојке”, у режији Патрика Лазића. Матишић је аутор и драма “Анђели Бабилона”, “Бљесак златног зуба”, “Синови умиру први”, “Легенда о светом Мухли”, “Посмртна трилогија”. Потписао је и сценарија за познате филмове: “Живот са стрицем”, “Фине мртве дјевојке”, “Није крај” и “Свећеникова дјеца“. Такође је и аутор музике за филмове “Како је почео рат на мом отоку”, “Маршал” и “Та дивна сплитска ноћ”.     

Н. Пејчић

EUR/RSD 117.1192
Најновије вести