БАРОКНА ОПЕРСКА МУЗИКА У СИНАГОГИ Новосадска премијера Хендловог „Риналда”

Љубитеље барокне музике у среду 31. јануара у Синагоги очекује новосадска премијера Хендлове опере „Риналдо”, коју ће на историјским инструментима извести ансамбл „Њу тринити барок” под диригентским вођством Предрага Госте.
a
Фото: Youtube Prinscreen/New Trinity Baroque (наступ пре две године у Синагоги)

Као вокални солисти ће наступити гости из иностранства, полазници Београдске барокне академије.

Продукција опере „Риналдо” у Београду и Новом Саду, под окриљем Нове београдске опере, окупила је домаће и међународне уметнике из преко десет земаља - од Италије и Аустрије, преко Немачке, Швајцарске, Велике Британије, Ирске, Хрватске и Мађарске,  до Русије и Јужне Африке.

- „Риналдо“ је прва опера коју је Хендл написао за лондонску публику и представља врхунац барокне музичке драматургије и уметности. Радња опере је смештена у време Првог крсташког рата, а њена прича је својеврсно путовање кроз љубав, рат и чаролију… Са својим живописним ликовима и очаравајућим аријама, укључујући незаборавну „Лаша о пианга“, ово фасцинантно вокално-инструментално дело изазива одушевљење код публике, али представља и велики изазов за извођаче - наводи реализатор концерта Музичка омладина Новог Сада.

Вокални солисти су учесници 22. Београдске барокне академије, који ће се овом опером бавити између 22. и 29. јануара, уз подршку ментора који су признати у свету ране музике - контратенора Николаса Клептона из Велике Британије, и диригента и чембалисте Предрага Госте. Бас-баритон Сретен Манојловић у овом пројекту учествовао је као редитељ представе.

Оркестарска пратња, под управом Предрага Госте, поверена је учесницима Барокне радионице за инструменталисте, коју предводи виолиниста Ејдријан Батерфилд из Велике Британије, уз подршку ансамбла „ Њу тринити барок”, који је недавно прославио 25. годишњицу рада.

Реализацију опере помогли су и Војвођанско удружење за рану музику, Студио за рану музику Београд, Нова београдска опера, Музичка омладина Новог Сада, Италијански институт у Београду, и „Роси фест”.

Н. П-ј.

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести