Горану Бреговићу НИЈЕ ДОЗВОЉЕН улазак у Молдавију

Организатори Guitar Music Фестивал који се одржава у Молдавији саопштили су да светски познатом уметнику Горану Бреговићу није дозвољен улазак у ту земљу, иако је веć био слетео на аеродром у Кишињеву, преноси Спутњик.
Дневник/Ф. Бакић  
Фото: Дневник/Ф. Бакић  

Бреговић се извинио публици што неће моћи да наступи, јер му на аеродрому у Кишињеву, без образложења, није био дозвољен улазак у земљу.

„Са свим својим музичарима гостујем по целој Европи и никада нигде није било проблема. Волим вашу земљу много и уживам у свакој прилици да наступим у Молдавији, посебно на овако живописном и јединственом фестивалу. Веома ми је жао што сам био ускраћен за радост и задовољство појављивања овог пута пред вама“, навео је Бреговић у саопштењу објављеном на сајту организатора фестивала.

Подсетимо, током наступа Горана Бреговића 2021. године, на Фестивалу пива у Корчи у Албанији, бачен је сузавац чему је претходила снажна негативна медијска и јавна кампања, која је довела до тога да готово сви учесници програма са Косова откажу долазак на фестивал, неки подржавајући бојкот овог чувеног музичара, а неки услед притиска.

Са Косова су тада оптуживали да је био „инспиратор масакра на Косову“ и „идол убилачке српске војске током ратова у бившој Југославији“.

Организатори фестивала нису, међутим, подлегли притисцима, а „средњовековну хистерију“ против прослављеног југословенског музичара осудио је тада и албански премијер Еди Рама.

Молдавија је у фебруару забранила улазак у земљу навијачима Партизана, који су допутовали на како би бодрили црно-беле на мечу против Шерифа из Тираспоља у Лиги конференција.

Председница Молдавије Маја Санду оптужила је претходно Русију да планира насилно рушење власти у Молдавији, уз помоћ унутрашњих снага, али и странаца из Србије, Црне Горе, Русије и Белорусије.

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић негирао је, међутим, те наводе.

„Захтевамо да органи Молдавије хитно доставе сваку информацију коју поседују, јер ми до сада нисмо никада добили такво обавештење из Молдавије“, поручио је Дачић.

Председник Србије Александар Вучић тада је разговарао телефоном са председницом Санду, и како је саопштено из Председништва Србије, лидери две земље сагласили су се да су српски и молдавски народи пријатељски, додајући да ће могућа отворена питања бити решавана договором.

N1

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести