ИНСТРУМЕНТ КОЈИ ЈЕ СТВОРИО БИТЛСЕ У току је ПОТРАГА за оригиналном Хофнер БАС ГИТАРОМ Пола Макартнија

Инструмент који је Макартни купио за 38 долара у немачком граду Хамбургу 1961, данас би могао да има вредност преко 10 милиона фунти
b
Фото: Youtube printscreen/ HDBeatles

Светска потрага за једним од најчувенијих инструмената - оригиналном Хофнер бас гитаром Пола Макартнија покренута је у оквиру пројекта "Изгубљени бас", преноси BBC.

Пројекат "Изгубљени бас" тражи информације о, како је описују, "најважнијој гитари у историји".

Макартни је купио Хофнер 500/1 електричну бас гитару за 38 долара у немачком граду Хамбургу 1961. године, али је после осам година гитара нестала. Данас би њена вредност могла бити преко 10 милиона фунти, наводи Sky News.

Коришћена је у стварању музике Битлса тих година, као што су хитови "Love Me Do" и "She Loves You".

Фото: Youtube printscreen/HDBeatles

Пројекат проналажења гитаре покренула је компанија Хофнер, а њом руководи Ник Вас који је удружио снаге са два новинара у покушају да реши "највећу мистерију у историји рокенрола".

Вас је тесно сарађивао са Макартнијем, а о несталој гитари је написао и књигу. Он је за BBC рекао да га је познати члан групе Битлс питао за гитару током недавног разговора - и тако је потрага почела.

Није јасно шта се десило са инструментом, који је највероватније склоњен када су Битлси завршили снимање албума "Гет Бацк" 1969. године, рекао је Вас.

"Није познато где је смештена, ко је све био тамо. Већина људи ће је се сетити... То је гитара која је створила Битлсе", додао је.

К1инфо/Танјуг

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести