У СИНАГОГИ Прво извођење култног дела  Мортона Фелдмана „Rothko Chapel”

Поклонике уметничке музике сутра увече (субота) у новосадској Синагоги очекује истински доживљај - први „уживо” сусрет са култним делом једног од најважнијих савремених америчких композитора Мортона Фелдмана: Rothko Chapel.
sinagoga
Фото: Youtube Printscreen

Ову композицију за мешовити хор и инструменте извешће Новосадски камерни хор под управом професора Божидара Црњанског, појачан 2К+ ансамблом, који творе Дуња Црњански (челеста), Иван Бурка (удараљке) и Радослава Воргић Журжован (сопран), којима се придружио познати пољски виолиста Рафал Залех.

– Замисао да се реализује Фелдманов Rothko Chapel потекла је од новосадских уметника, и то у првом реду мог колеге перкусионисте Ивана Бурке и композитора Светозара Нешића, као идејног творца антифестивала 2К+, који веома успешно реализује пројекте савремене уметничке музике, а под окриљем Културног центра Војводине "Милош Црњански" – каже за „Дневник” проф. Божидар Црњански. – Сарадња Новосадског камерног хора који ове године  обележава десет година постојања, и поменутих уметника има своју ранију историју, тако да није било дилеме око избора ансамбла.  Колега Нешић је као госта позвао реномираног солисту на виоли из Беча,  Рафала Залеха, који је инструменталиста, аранжер и композитор. На тај начин је извођачки састав добио интернационални карактера а уметнички изазов  је у толико већи и узбудљивији ако се има у виду чињеница да се Фелдманова музика, бар колико памтим, код нас раније није изводила.

Концерт поње у 20 часова, а улаз је слободан.

М. С.

EUR/RSD 117.1216
Најновије вести