У СИНАГОГИ СПЕКТАКУЛАРАН КОНЦЕРТ за ЗЛАТНИ ЈУБИЛЕЈ Академије уметности у Новом Саду у недељу, 21. априла, у 20 часова: Репрезентација за сладокусце

Прослављајући педесетогодишњицу постојања, Академија уметности у Новом Саду ће у недељу 21. априла у 20 часова у Синагоги, златни јубилеј обележити концертом свог Симфонијског оркестра, Мешовитог хора и Војвођанског мешовитог хора, на којем ће наступити врхунски солисти међу њеним професорима.
б
Фото: промо МОНС/АУНС

 То су: Небојша Ј. Живковић (ђембе, маримба), Лаура Леваи Аксин (флаута), Роберт Лакатош (виолина), Рита Кинка Радуловић (клавир), Александар Тасић (кларинет), Стефан Миленковић (виолина), и Кемал Гекић (клавир). Оркестром ће дириговати Андреј Бурсаћ, а хорове су припремили Божидар Црњански и Александар Шварц. Солисти Мешовитог хора Академије уметности и Војвођанског мешовитог хора су: Ања Попадић, Снежана Танасковић, Катарина Катанић, Бојан Здравић, Душан Дакић, и Александар Шварц.

На програму овог изузетног концерта су и дела професора АУНС - Небојше Јована Живковића („Боговима ритма“ и „Илијаш“), и композиторке Александре Вребалов, лауреаткиње Громајер награде америчког Универзитета Луисвил, где јој ових дана уручена, као тек петој жени у свету које су је добиле. На овом концерту ће код нас премијерно бити изведено њено дело „Овај пољубац за цео свет“.

- Дело је компоновано у време када смо славили 250 - годишњицу Бетовеновог рођења, и инспирисано је његовом Деветом симфонијом и њеном дивном поруком човечанству да су узајамна љубав и солидарност оно што нас чини јаким пред невољама и опресијом. Сам назив дела „Овај пољубац за цео свет“ је директан цитат из Шилерове „Оде радости“ коју пева хор у Деветој симфонији.

Верујем да музика има снагу да уједини и исцели, и ако се уз то подсетимо на лепоте и вредности које је људска врста створила кроз историју, од поезије, архитектуре, до научних изума, морамо да верујемо у тријумф доброте у човечанству. “Овај пољубац за цео свет” написала сам баш за младе музичаре, да кроз њихово полетно музицирање доживимо свет као могуће место нежне, лепршаве лепоте – истиче за наш лист Александра Вребалов.

У осталом делу програма овог концерта, виолиниста Роберт Лакатош ће извести став из Концерта за виолину и оркестар у Д-дуру Чајковског, а Стефан Миленковић „Кармен фантазију“ Сарасатеа, док ће флауткисткиња Лаура Леваи Аксин извести Бриљантну фантазију на теме из опере „Кармен“ (Ж. Бизе/Ф. Борн).

Један став из Концерта за клавир и оркестар бр. 2 у ц-молу Рахмањинова чућемо у извођењу Рите Кинке Радуловић, док ће Кемал Гекић извести Бетовенову Хорску фантазију у ц-молу, оп. 80, за клавир, хор и оркестар. Кончертино за кларинет и оркестар у Ес-дуру, К. М. фон Вебера свираће Александар Тасић.             

Н. Пејчић

EUR/RSD 117.1309
Најновије вести