Културну станицу у Степановићеву вечерас отвара наступ Стефана Миленковића и Камерате Нови Сад

Након четири дана свечаног отварања шестог Калеидоскопа културе, прва од пет недеља посвећена је извођачкој уметности. Мрежа културних станица наставља да се шири и ван граница Новог Сада и постаје богатија за још једну, културну станицу.
ј
Фото: Ј. Ивановић

Тако ће вечерас бити отворена нова културна станица у Степановићеву.

Недеља посвећена извођачкој уметности

Виртуоз на виолини светске славе Стефан Миленковић, наступиће заједно са ансамблом Камерата Нови Сад у првој, извођачкој недељи Калеидоскопа културе, вечерас од 20 часова у новој Културној станици у Степановићеву, у Улици Војводе Степе Степановића 111, која ће свечано бити отворена управо овим концертом.

Стефан Миленковић каријеру је започео у раном детињству, а од тада је наступао са оркестрима светског реномеа и освојио награде на многобројним и престижним виолинским такмичењима. Миленковић је предавао на чувеној Музичкој академији Yулијард у Њујорку и Перлман Музичком програму, а радио је 15 година као редован професор виолине на Универзитету Илиноис у Урбана-Шампејну.Тренутно је уметнички директор нове музичке сале у Новом Саду и редовни професор виолине на Академији уметности у Новом Саду.

Најистакнутији виолиниста своје генерације Стефан Миленковић наступао је у светски познатим салама, а вечерас ће се, заједно са Камератом Нови Сад, представити публици у Културној станици Степановићево.

Фото: В. Величковић


Мрежа културних станица

Културне станице су нови простори за културу у Новом Саду. Покренуте са идејом да укључе грађане у стварање културних садржаја и оживе све градске квартове, културне станице су нови мостови културе.


- Калеидоскоп културе је нешто што је на најлепши могући начин неизбежно за било кога ко живи у Новом Саду - рекао је Стефан Миленковић. - Просто улазите у ту једну купку културе и без обзира на то да ли некад немате интерес према сваком садржају, или чак некад немате времена, неизбежно је да дођете у контакт са том атмосфером коју у ствари Калеидоскоп културе ствара. Може се рећи да је то један светски фестивал. Задовољство ми је велико, поготово овог пута, јер отварамо још једну нову културну станицу у Степановићеву и то са пројектом „Кармина Бурана” у виђењу наше младе композиторке Ане Крстајић са Камератом Нови Сад. То је један домаћи производ који смо, у протекле две године, имали прилику да свирамо на скоро двадесетак места у целом региону и неколико пута у Италији, а сада ћемо то представити и овде.

Камерата Нови Сад синоним за професионалност и успех у музицирању

Камерата Нови Сад израсла је из ансамбла који је први пут наступио 1988. године под називом Камерата Академика. Реч је о саставу који је деловао у оквиру Академије уметности Универзитета у Новом Саду и од самог почетка био синоним за професионалност и успех у музицирању. У првој етапи свог деловања, под уметничким руководством виолончелисте Иштвана Варге, важио је за један од најбољих ансамбала на простору бивше Југославије. Оркестар је редовно наступао у свим већима градовима региона и на фестивалима попут НОМУСА, БЕМУСА, Охридског лета, Међународне трибине композитора, у Будва Град-театру. Остварио је и успешна гостовања у Немачкој и Холандији, те велики број трајних радијских и телевизијских снимака. Овај оркестар је са успехом деловао до краја 1999. године, када – због политичких околности у земљи – престаје да постоји.

Фото: Ј. Ивановић

Крајем 2007. године, виолончелиста Марко Милетић одлучује да обнови рад овог ансамбла, са идејом да настави традицију коју је започео Иштван Варга. Оркестар чине најбољи млади музичари Академије уметности – професори, асистенти, доценти и најталентованији студенти. На репертоару овог ансамбла увек су веома захтевна дела класичног репертоара, али и дела савремених аутора, посебно домаћих. Концерти се реализују кроз ангажоване пројекте у којима се промовише екологија, родна равноправност, националне и супранационалне вредности, мултикултуралност, помоћ маргинализованим групама, те посебна наклоност као културном уздизању деце и младих. Камерата на овај начин бележи бројне успехе и то наступајући с угледним солистима и диригентима као што су: Стефан Миленковић, Роман Симовић, Жерар Косе, Венди Ворнер, Иштван Варга, Филип Гринберг, Андреас Отензамер, Небојша Живковић, Симон Ламсма, Ксенија Јанковић и други.


Калеидоскоп културе до 15. октобра

Након недеље извођачке уметности, очекују нас још четири недеље атрактивног програма. Следе недеље примењене и визуелне уметности, архитектуре и књижевности, а у Новом Саду представиће се најзначајнија домаћа, регионална, европска и светска имена, од којих ће многи први пут бити у Србији.


Камерата академика одиграла је веома битну улогу у кампањи Новог Сада за добијање титуле Европске Престонице културе и била је изузетно активна у промоцији града кроз различите програме које је Фондација Нови Сад 2022 организовала. Управо зато је постала званично градски камерни оркестар и понела и нов назив – Камерата Нови Сад. Међу програмима које су изведени у оквиру ЕПК 2022 било је бројних кросовер музичких садржаја у којима је Камерата Нови Сад успела да усклади класични звук са рок атмосфером Бајаге и инструктора, комбинацијом различитих жанрова Рамба Амадеуса, са севдахом Божа Вреће или са јединственим стилом Енигме.

Фото: Ј. Ивановић


Недеља извођачке уметности

Недељу извођачке уметности, од 11. до 17. септембра, обележиће и концерт добитника Греми награде Џејсона Мајлса који ће наступити у Дистрикту 16. септембра, као и Сенда Пан флуте ћоир, дечији хор из Хирошиме, под диригентском палицом Хиромицуа Шимамота, и новосадски Бајићеви славуји, које је основала и предводи Ана Ковачић који ће наступити 15. септембра.


Улаз на програме Калеидоскопа културе је бесплатан.

Партнер Калеидоскопа културе је Ерсте банка.

Б. Павковић

EUR/RSD 117.1207
Најновије вести