НА АУКЦИЈИ ПРОДАТА СЛИКА ПАЈЕ ЈОВАНОВИЋА „Башибозук” купљен за 240.000 фунти на чекић код Сотебија

ЛОНДОН: Слика Паје Јовановића „Одмор башибозука” продата је данас на аукцији код Сотебија у Лондону за 240.000 фунти на чекић, што са урачунатим трошковима аукцијске куће износи више од 300.000 фунти, потврдила је Танјугу Анђела Малетић кустос Галерије Арте. 
1
Фото: Screenshot/Youtube/Sotheby's

Тај износ наставља да се увећава када узмемо у обзир преузимање, транспорт и царињење слике у земљу трајног увоза.

„С обзиром да говоримо о аутору који је средином осамдесетих радио и стварао у Лондону, дела Паје Јовановића с оријенталном тематиком и тада и данас интересовала су много већи број колекционара. Не можемо са сигурношћу тврдити да ли ћемо видети ово ремекдело настало у другој половини последње деценије XIX века у земљи из које потиче аутор, али верујем да бисмо сви то волели. Ово је један од најрепрезентативнијих дела овог аутора и његово место дефинитивно завређује музејски амбијент и доступност шире јавности” казала је Малетић и додала да „уколико се слика увезе у Србију, њена вредност ће додатно бити увећана на износ преко 450,000 еура, што представља једно од најскупље продатих дела Паје Јовановића”.

Башибозук је био припадник нерегуларних пешадијских и коњичких војних снага османске армије. Састављени од добровољаца, најчешће Черкеза, Албанаца и Курда, избегавали су уређене борбе и били познати по зверствима, пљачки и одвођењу робља.

Оваква недела су на нашим просторима оставила дубок траг у односима Албанаца и суседних народа. Башибозуци су били познати по недостатку дисциплине.

EUR/RSD 117.1119
Најновије вести