НОВИ САД И УСТАНОВЕ КУЛТУРЕ ЗАЈЕДНО ГРАДЕ ИМИЏ ГРАДА Short Reports: Идеална прилика да се уметници упознају и размене искуства

Калеидоскоп културе не да је само довео велика светска имена када је у питању извођачка уметност, него је и одлична платформа за младе и неафирмисане уметнике. Тако ће и ове године, захваљујући јавном конкурсу Фондације „Нови Сад – Европска престоница културе” који је био отворен за уметнике из целе Србије, у Новом Саду, на шестом Калеидоскопу културе, наступити музички дуо Short Reports.
х
Фото: Хеадром Арт

Бенд Short Reports настао је у октобру 2019. године у Новом Саду. Формиран је од стране Николете Фехер (бубњеви) и Немање Велимировића (гитара и глас). Николета и Немања су се упознали у априлу исте године и након пар месеци заједничког живота се јавила идеја о формирању рок дуа, где два инструмента, кроз минималистички приступ ритму и експресиван приступ мелодијама и тексту, праве звучну слику и емоцију коју њих двоје носе у себи.

- Да се пријавимо на овај јавни конкурс привукла ме је позитивна атмосфера коју Фондација „Нови Сад – Европска престоница културе” креира у музичком и генерално културном животу Новог Сада у последњих неколико година, као и могућност да публици овим путем наш дуо Short Reports представи нове песме и буде део овогодишњег Калеидоскопа културе - овако причу започиње гитариста, вокалиста и менаџер дуа Short Reports Немања Велимировић, који сматра да је за уметнике и комплетну арт сцену ово идеална прилика да се упознају, размене искуства и да заједничким радом долазе до нових резултата и експериментишу у својем пољу.

- Важно је да Нови Сад и све установе које се баве културом у истом, заједнички граде имиџ града и да својим доприносом уметност врате на ниво на којем је она заслужила да буде. Јавни конкурси су интегрални део тога - истиче Велимировић.

Фото: Ј. Семиз

Као музички дуо који се веома активно бави својим присуством на сцени, Немања сматра да се Short Reports увек труди да испуни све критеријуме конкурса на које се пријављује.

- До сада нам ништа није представљало проблем, јер је конкурс концизно предочен. Срећни смо одлуком Фондације и радујемо се овој, као и свакој следећој сарадњи. Младим уметницима  је увек потребна подршка, тако да сматрам да им овај конкурс нуди одличну шансу да прикажу свој рад и да исти на професионалан начин презентују својим суграђанима и свима онима који су у току манифестације присутни. Поред тога, неафирмисани уметници свих старосних доба такође добијају „својих пет минута” што је за сваку похвалу - каже Велимировић

Калеидоскоп културе је мултимедијалан и свеобухватан

Сарадња музичког дуа Схорт Репортс са Фондацијом „Нови Сад – Европска престоница културе” траје од фебруара 2022. године, када су испред пројекта „Нови Сад - Европска престоница културе” представили наш град у Луксембургу на фестивалу РЕМИЏ у Ешу, граду који је такође носио ту титулу 2022. године.

- Свака досадашња сарадња је једно прелепо искуство. Калеидоскоп културе је одлично конципиран баш из тог разлога што је мултимедијалан и свеобухватан. Наше учешће у овогодишњем пројекту у виду концерта који ћемо одржати је веома значајно за наш бенд, јер после много концерата ван Новог Сада у току ове године и новог музичког материјала који смо креирали, имаћемо прилику да нову енергију поделимо и са публиком у граду одакле потичемо - рекао је Велимировић.

Фото: Ј. Семиз

Он примећује како се, због осетне подршке, у Новом Саду појављује све више уметника на разним пољима.

- Млади све више поново постају део уметничког живља кроз учешће и/или као посетиоци што је велики и битан задатак с обзиром на време у којем живимо. На сваком Калеидоскопу културе, а био сам углавном на свим бар један или више дана, много тога може интересантног да се види и чује па је самим тим и интеграција уметности у јавни живот нашег града још један фактор који ме чини срећним. Реконструисани објекти Дистрикта су сада у потпуној функционалности и сви садржаји којима сам присуствовао и прошле године су имали своје окриље на светском нивоу. Такође, сарадња са културним станицама је одличан начин да се по целом граду у току трајања програма прошири позитивна енергија коју манифестација носи са собом - наглашава Велимировић.


Незаборавни наступи

- Поред наступа на РЕМИКС Фестивалу у Луксембургу, где смо представљали наш град у Ешу, који је такође носио титулу Европске престонице културе за 2022. годину, издвојили бисмо и специфичан наступ на ПИН -музичкој конференцији у Скопљу која је одржана крајем 2022. године - рекао је Велимировић.


Уметност је сегмент живота који је неопходан да би се развијала свест о себи

Као главне карактеристике духа дуа Short Reports, Немања Велимировић истиче аритмију ритмичности, истраживање могућности соничних простора које нуде једна гитара и један бубањ, текстове који су често ван конфор зоне као и много искрености, али иистиче да ће свакако сви који дођу на концерт сами створити слику о овом бенду.

- Инспирацију за стварање наше музике углавном црпимо из свакодневних животних ситуација, али и из нетипичних дешавања кроз које повремено пролазимо, као и једно од другог директно пошто смо пар и живимо заједно - каже Велимировић.

За Немању Велимировића узори долазе из различитих сфера уметности.

- Ако причамо искључиво о музици, лично бих истакао Обојени програм BOYE, Јарболе, Дисциплину кичме, Попечитеље и још неколико бендова у том неком „алтернативном” свету. Мислим да је рад сваког уметника вредан пажње јер се лако може десити да је баш тај један бенд или уметник за чији рад до сада ниси чуо или видео нешто што може да ти промени живот. Због тога мислим да је велики део лепоте живљења у константном истраживању и спознаји уметности која нас окружује - наводи Велимировић.

Фото: Ј. Семиз

Он сматра да је модерно доба поред олакшица донело и много тога лошег са собом, па се свакодневно сусрећемо са новим проблемима због којих се често осећамо беспомоћно.

- Човек који живи у 21. веку има све мање времена за уметност и све је чешћи осећај да му нешто недостаје, иако је много тога лакше доступно. Уметност је сегмент живота који је неопходан да би се развијала свест о себи превасходно. Емоције, као и интроспекција, су неизоставни део функционисања у друштву, а уметност је за то одличан градивни материјал, који када се изостави из једначине једног разумног бића иза себе оставља празну и хладну љуштуру од које ништа добро не може да се очекује. Поново приближити људима уметност у модерно доба је по мени један од виших циљева које човечанство треба себи да зада - закључио је Немања Велимировић испред бенда Short Reports.

И. Јапунџa


Шта је следеће за Short Reports?

- Тренутно радимо на трећем албуму који ћемо снимати паралелно са другим који је написан у целости. Једно издање ће бити на матерњем језику а друго на енглеском језику. Завршен је и нови спот који ће изаћи у септембру. Поред тога, након наступа на Калеидоскопу културе очекује нас веома динамична јесен и зима где ћемо свирати у нашој земљи, Балкану и Европи - каже Велимировић.


 

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести