ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБА "ПОМОРИШАЦ - ВАСА ПОМОРИШАЦ" У ГАЛЕРИЈИ МАТИЦЕ СРПСКЕ Уметник који је задужио Србију

Вечерас је отворена изложба "Поморишац - Васа Поморишац" у Галерији Матице српске.
њ
Фото: Галерија Матице српске

Присутнима су се обратиле др Тијана Палковљевић Бугарски, управница Галерије Матице српске и др Ана Ереш, кустоскиња изложбе, док је изложбу свечано отворила проф. др Симона Чупић, историчарка уметности.

Поморишчев уметнички пут развијао се од родног Модоша, преко Загреба, Минхена и Београда, па све до Лондона и Париза. О његовој признатости у свету уметности сведоче бројне поруџбине и дела изведена у различитим медијима, разноврсне тематике и за различите потребе – од портрета, религиозних и митолошких композиција у уљу, преко историјских и народних мотива у фреско-сликарству, витражима и илустрацијама за књиге, до нацрта за новчанице, али и добар пријем код критике и позитивна мишљења тадашње стручне јавности, колега и друштва уопште.

У жељи да се име и стваралаштво сликара Васе Поморишца поново истакну у јавности и да се још једном укаже на његов допринос српској уметности, Галерија Матице српске у сарадњи са Музејом савремене уметности у Београду реализује изложбу која ће представити преко сто уметничких дела.  Заинтересована публика ће моћи да посети изложбу Поморишац – Васа Поморишац до 29 фебруара 2024 године, а сваког викенда у 13 сати посетиоце очекује вођење кроз изложбу.

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести