Спој дечјих хорова из Хирошиме и Новог Сада сутра у Дистрикту

Спектакуларним концертом виртуоза на виолини светске славе Стефана Миленковића, који је наступио заједно са ансамблом Камерата Нови Сад, отпочела је прва недеља шестог Калеидоскопа културе – недеља извођачке уметности.
х
Фото: Приватна архива

Овим концертом отворена је и нова Културна станица у Степановићеву.

У недељи извођачке уметности Калеидоскопа културе, у простору обновљеног Дистрикта, у петак 15. септембра у 19 часова наступиће Senda Pan flutechoir, дечји хор из Хирошиме, под диригентском палицом Хиромицуа Шимамота, и новосадски Бајићеви славуји, које је основала и предводи Ана Ковачић.


Недеља извођачке уметности

Недељу извођачке уметности, од 11. до 17. септембра, обележиће и концерт добитника Греми награде Џејсона Мајлса који ће наступити у Дистрикту 16. септембра. У каријери која траје више од 50 година, Џејсон Мајлс сарађивао је са музичарима као што су Стинг, Арета Френклин, Мајкл Џексон, Витни Хјустон и многи други.


Фото: Приватна архива

Хор је формиран у априлу 2011. године као наставак хорског клуба Основне школе Сенда, а у априлу 2021. променио је назив у Senda Pan flutechoir, и сада га чини 25 ученика од другог до шестог разреда, који су ангажовани у музичким активностима са мисијом слања мира из Хирошиме у свет кроз хорско певање и свирање на пановим фрулама које крију сасвим посебну причу. Наиме, дрво "Каизукаибуки" у дворишту ове основне школе, преживело је експлозију атомске бомбе, али је нажалост страдало 2014. године, пре 70. годишњице од бомбардовања. Међутим, захваљујући напорима многих људи, дрво је ипак оживело на поменуту годишњицу у форми чак 107 панових фрула. Овај инструмент игра посебну улогу гласника мира из Хирошиме и од 2015. године незаобилазан је део музичких активности Сенда хора.

Преносе поруке мира свету

У марту 2016. године, Сенда Пан флутећоир наступио је пред делегатима на Омладинској конференцији министара спољних послова одржаној у Хирошими, који је наишао на одличне критике. Од 2016. до 2020. године учествовали су на манифестацији "Мир, уметност и музика" који се одржавао у бившој филијали Банке Јапана у Хирошими, згради која је бомбардована у граду Хирошима, а која је ту да пошаље поруку мира свету. У јулу 2017. наступали су и пренели су поруку мира на Међународном симпозијуму 2017. године одржаном у Међународном конференцијском центру.Три узастопне године, од 2016. до 2019., хор је преносио поруку мира целом свету кроз музику на "Дечјем мировном окупљању у Хирошими" одржаном у Међународном конференцијском центру Пхоениџ Халл 6. августа, а од градоначелника града Хирошиме хор је добио "Аогири награду". У августу 2019. хор је наступио и послао поруку мира испред публике од око 10.000 људи на мировној акцији у Хирошими у Гимназији префектуре Хирошима. У новембру 2019. послали су свету поруку мира наступом у Јапану у међународном конференцијском центру Хирошиме, а 2020. године издата је књига "Дрво које је постало панова фрула". Објављена је од стране Схонен Схимбунсха на основу интервјуа са хором Сенда Пан flutechoir.

СлавујиИсидора Бајића понос Новог Сада

„Бајићеви славуји“ су дечји хор музичке школе „Исидор Бајић“ који је настао пре 25 година, 1999. године из чистог ентузијазма њихове наставнице Ане Ковачић. Њихов рад започео је у оквиру едукативних концерата у основним школама, заједничким концертима са дечјим оркестром средње и камерним ансамблима основне музичке школе, гостовањима на "Змајевим дечјим играма", манифестацијама "Златно Звонце" и "Златна тамбурица", "Лето на Штранду", "Војводина фест", "Фестивал меда". Учествовали су на  тематским концертима "Музика уз осмех", "Пролеће, љубав и музика", "Љубав ствара бољи свет" и "Концерт за маме".

Фото: Приватна архива

Пре осамнаест година Ана Ковачић, заједно са "Бајићевим славујима", покренула је акцију "Музичари великог срца", у којој учествују ученици целе музичке школе, деца из основних школа и установа "Радосног детињства". Под слоганом „Наше мало, али од срца некоме значи“ пакују се пакетићи, пишу честитке, скупљају књиге, школски прибор, слаткиши. Веселили су концертима децу у Дечјем селу у Сремској Каменици, Дечјој болници, Дому за децу ометену у развоју у Ветернику, основној школи "Милан Петровић", Дечјој сигурној кући, пензионере, учествовали у акцијама за НУРДОР и друге хуманитарне установе које помажу деци.

Ана Ковачић припремала је "Бајићеве славује" више сезона заредом за певање у операма: "Кармен", "Боеми", "Дон Ђовани" и "Тоска" у Српском народном позоришту. Гостовала је са "Бајићевим славујима" у Српској Гимназији и Српском културном центру у Будимпешти. На завршној свечаности фестивала "Радост Европе", заједно са Балетском школом из Новог Сада Славуји су представљали Србију. Хор је освојио Златну плакету на 33. фестивалу дечјих хорова у Шапцу 2000. године. На републичком такмичењу хорова основних и музичких школа у Београду "Бајићеви славуји" два пута су освојили друго место. Од града Новог Сада "Славуји" су 2001. године добили признање за постигнуте успехе и допринос културним збивањима. Иначе, "Бајићеви славуји" су први дечји хор који је певао у Народној Скупштини у Београду.

Фото: Приватна архива


Мрежа културних станица

Културне станице су нови простори за културу у Новом Саду. Покренуте са идејом да укључе грађане у стварање културних садржаја и оживе све градске квартове, културне станице су нови мостови културе.


Све до 15. октобра, докле траје овогодишњи Калеидоскоп културе, више од 1.000 домаћих, регионалних, европских и светских уметника и уметница славиће културу заједништва и током пет недеља, приказати оно најбоље од пет врста уметности – извођачке, визуелне, примењене, архитектуре и књижевности, у Дистрикту и мрежи културних станица. Након недеље посвећене извођачкој уметности, следи недеља посвећена примењеној уметности.

Улаз на програме Калеидоскопа културе је бесплатан.

Партнер Калеидоскопа културе је Ерсте банка.

И. Јапунџа


Калеидоскоп културе до 15. октобра

Након недеље извођачке уметности, очекују нас још четири недеље атрактивног програма. Следе недеље примењене и визуелне уметности, архитектуре и књижевности, а у Новом Саду представиће се најзначајнија домаћа, регионална, европска и светска имена, од којих ће многи први пут бити у Србији.


 

 

EUR/RSD 117.1207
Најновије вести