Спремна нова изложба „Простор посебних” у галерији СУЛУВ-а

У Галерији Савеза удружења ликовних уметника Војводине (СУЛУВ), у Новом Саду, у понедељак, 14. августа, биће отворена изложба „Простор посебних” Марије Јевтић Дајић.
д
Фото: Промо

- Под појмом ритуалне инклузије дефинишем прелазак човека из хуманог у постхумано доба. Ритуалном инклузијом преиспитујем идентитет друштва, идентитет особа са инвалидитетом и - на крају, свој лични идентитет - објаснила је ауторка својим речима актуелну изложбу. - Живимо у време индивидуализма и егзистанцијализма, капитализма. У таквом окружењу, уметност је постала један од начина да појединац испуни сопствену егзистенцијалну празнину.

Ритуална инклузију, како је назвала централну тему изложбе „Простор посебних” ауторка Марија Јевтић Дајић, приказала је кроз два нивоа.

Први ниво представља ауторкину телесну и умну реакцију на суочавање са светом кроз стваралаштво, у периоду изолације током пандемије. Други ниво изложене серије радова је инклузиван. Дводимензионална архитектура перцептивних асоцијативних објеката поставља посматрача у улогу инклузивног бића, које реагује на догађај, односно на дискурсе, правила и законе наметнуте глобалним умрежавањем, каже ауторка.

Марија Јевтић Дајић дипломирала је сликарство на Академију уметности у Новом Саду, а на истом смеру је завршила и мастер студије. Докторске студије реализовала је на Природнотехничком факултету у Љубљани, смер графички дизајн, као и на Факултету техничких наука у Новом Саду, смер сценски дизајн. Ради као сценограф на РТВ у. Од 2013. године, излагала је на 35 самосталних и преко 300 групних изложби, уз десет награда за рад и дело. Добитница је више награда за научни рад као и стипендија. У свом досадашњем раду бави се питањима пролазности, оностраног, а у последњих годину дана отвара ново поље и бави се реинтерпретацијом класичне уметности у дигиталну уметност.

Изложба „Простор посебних” Марије Јевтић Дајић у Галерији СУЛУВ, трајаће до 25. августа.

И. Б.

EUR/RSD 117.1015
Најновије вести