ЖЕЉКО ЛУЧИЋ НА ЧЕЛУ ОПЕРЕ НАРОДНОГ ПОЗОРИШТА Славни баритон у новој улози

Један од наших најуспешнијих оперских уметника у свету, баритон Жељко Лучић, именован је за новог уметничког директора Опере Народног позоришта у Београду, након што је то место остало упражњено, оставком баритона Николе Мијаиловића првих дана ове године.
1
Фото: НП Београд

Више од две деценије његове досадашње изузетно плодне певачке каријере у иностранству, испуњене су наступима на сценама најпрестижнијих оперских кућа у свету: Метрополитена у Њујорку, Миланске скале, Краљевске опере у Лондону, Опере у Сан Франциску, Националног театра Париске опере, и Бечке државне опере. 

Изузетно цењен и тражен као вердијански баритон, Лучић је на овим сценама наступао у многим водећим Вердијевим улогама за овај глас, као што су оне у „Магбету”, “Набуку” и “Риголету”,  у “Травијати”, “Отелу”,  “Трубадуру” и “Тоски”, али и у операма других композитора, као што су “Кавалерија рустикана”, “Лучија од Ламермура”, “Салома”, и друге. 

Своју богату каријеру Лучић је започео још као студент Академије уметности у Новом Саду, у класи професорке Бисерке Цвејић. Од 1993. до 1998. био је члан Опере Српског народног позоришта, а након тога креће његова интернационална каријера, одласком у Франкфуртску оперу, и потом наступима у многим другим водећим оперским кућама. 

Наша публика у протеклим деценијама није имала много прилике да га слуша уживо, али последњих неколико година био све присутнији у овдашњем музичком животу. Певао је тако и у Српском народном позоришту, а  у међувремену је ангажован и као професор соло певања на Академији уметности у Новом Саду.  Пре две године додељена му је покрајинска награда “Михајло Пупин”, за дугогодишњи рад, лично залагање и изузетне резултате.    

Н. П-ј.
 

EUR/RSD 117.1050
Најновије вести