Од почетка уз Стеријино позорје

- И код нас и у свету женски лик - глумица - увек је најтрактивнији на сцени - објашњава главни и одговорни уредник “Дневника” Драган Миливојевић идеју да баш то буде тема “Дневникове” изложбе фотографија,

која ће бити отворена у среду, 27.маја, у 17 сати у Градској кући у Новом Саду. - “Дневник” је и данас уз Стеријино позорје, баш као што је био ту да забележи историјски чин 1956. године: отварање изложбе о Стерији, истицање заставе и почетак Првих југословенских позоришних игара “Стеријино позорје”, како је тада гласио пун назив нашег највећег и најзначајнијег позоришног фестивала.

У сусрет изложби “Женски лик” у Градској кући у Новом Саду, “Дневник” је већ почео да објављује фељтон посвећен том феномену. Планирано је да тај фељтон до краја године прерасте у књигу, а до тада ће читаоци, осим на странама “Дневника”, у новосадској Градској кући моћи да виде фотографије лауреаткиња, од Љубице Раваси до Емине Елор, које је награђивао не само жири Стеријиног позорја, него и “Дневников” жири. Љубица Раваси је награђена за улогу Зеленићке, у Стеријиним “Родољупцима”, а емина Елор за улогу Коштане, у истоименој драми Боре Станковића.

- Све те глумице од Љубице Раваси до Емине Елор својим улогама и наградама бојиле су најважнију позоришну сцену некадашње Југославије, а касније и Србије - каже Миливојевић и подсећа да је “Дневник”, као један од суоснивача Стеријиног позорја, све време на њему био присутан не само опширно извештавајући, него и активно учествујући у награђивању, прво уметничких остварења властитом наградом - уметничким предметом, а затим и вредновањем позоришне критике, Стеријином наградом коју и данас додељује заједно са Стеријиним позорјем.

Посетиоци “Дневникове” изложбе која ће бити отворена до 3. јуна, када се завршава 60. Стеријино позорје, моћи ће да се упознају и са старим новинама, односно начином на који је “Дневник” пратио оснивање и прво фестивалско издање Стеријиног позорја.

И. Бурић
 

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести