Почиње 47. сусрет професионалних позоришта лутака Србије

У Малом позоришту “Душко Радовић” у Београду у уторак почињу 47. сусрети професионалних позоришта лутака Србије и трају до 1. децембра. Осим у позоришту “Душко Радовић”,

 представе ће бити извођене и у Позоришту лутака “Пинокио” у Земуну. У такмичарској селекцији биће изведено десет представа, а на отварању је “Камени цвет” позоришта домаћина по тексту Миле Машовић Николић, у режији Никите Миливојевића.

Позориште младих из Новог Сада извешће “Петра Пана”, по роману Yејмса Метјуа Барија у режији Роберта Валтла, Народно позориште “Тоша Јовановић из Зрењанина представу “Песма белог кита”, по “Моби Дику” Хермана Мелвила у режији Антала Атиле, Дечије позориште из Суботице наступа са две представе “Принцеза без царства и богатства” и “Ивица и Марица” у режији Тодора Валова. Међу учесницима фестивала су и позоришта из Београда, Крагујевца, Ниша и Бањалуке.

Сусрети позоришта лутака сматрају се најважнијим скупом у овом домену, а основани су да подстичу и унапређују луткарство у Србији. Фестивал је такмичарског карактера, а у стручном жирију су Славко Маленов, професор Националне академије за филмску и позоришну уметност из Бугарске, др Зоран Ђерић, в. д. управника Српског народног позоришта,  те Борис Чакширан, редитељ и костимограф. Они ће доделити награде у десет категорија, док ће дечији жири наградити најгласнији аплауз, луткарске чаролије и “нај нај” представе.

У оквиру фестивала биће организоване радионице за децу, изложбе фотографије “Фестивал у фокусу” Међународног фестивала позоришта за децу у Суботици, промоције издања посвећених луткарству, као и часописа за луткарску уметност “Нити” Позоришног музеја Војводине. У фоајеу Позоришта лутака “Пинокио” биће приказана изложба лутака студената Факултета примењених уметности.  

Н. П.

 

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести