Популарношћу до публике

Једна од најпосећенијих манифестација у области културе, популарна Ноћ музеја која на савремен начин представља баштину, у суботу ће бити одржана 13. пут.

Ноћ музеја у Србији је део Европске Ноћи музеја, чијој се иницијативи прикључила 2006. године.

Овогодишња Ноћ музеја одржава се 21. маја у складу са датумом коју је одредила Европска Ноћ музеја са седиштем у Паризу. Омиљени, али и они запостављени или непознати градски простори, оживеће и овај пут, упознајући посетиоце са културном баштином, као и са са заборављеним људима и неиспричаним причама које знају да прерасту у најлепше успомене.

“Посетиоце очекује око 250 различитих дешавања широм Србије, кроз која ће моћи да се увере да је 13 сасвим безопасан број, а 13. ноћ музеја најбоља до сада”, поручују организатори. Што се тиче наших највећих градова, у Београду места “за излазак” препоручује познати репер и писац Марко Шелић Марчело, чији је наступ део програма у Павиљону Цвијета Зузорић. На интернет презентацији Ноћи музеја (nocmuzeja.rs), Марчелу су се придружили Зоран Кесић, Љубивоје Ршумовић и друге јавне личности, који су снимљени са својим саветима за ову специфичну забаву.

У Новом Саду, сви програми су бесплатни, а одвијају се: “Игра” у Француском институту, “Од фосила до аутомобила” у Музеју Нафтне индустрије Србије, “Уметност инвалидитета” у Удружењу дистрофичара, “Чаробна позорница” у Заводу за равноправност полова, “Урбанлук на Рибљој пијаци” ЈКП “Тржница”, “Наелектрисана четкица” у галерији “Сезан арт”, “Дигитални дизајн и архитектура” у Галерији Друштва архитеката Новог Сада, “Инструменти” у Пастеровом заводу.  

И. Б.

 

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести