Савремена уметност и глобална несигурност

Фестивал савремене уметности “Дунавски дијалози” који је низом изложби већ почео у понедељак, синоћ је и званично отворен у Поклон збирци Рајка Мамузића, у Новом Саду.

Према досадашњој пракси да Фестивал отвара еминентни уметник из Новог Сада, синоћ је то настављено учешћем композиторке Александре Вребалов која живи у Њујорку. Представљена и као амбасадорка пројекта Нови Сад Европска престоница културе 2021, Александра Вребалов је ангажовала публику и повела је у својеврсну авантуру поделе идентитета и маневара, са уметничким приступом теми фестивала - “Уметност у окружењу глобалне несигурности”.

На изложби у Поклон збирци Рајка Мамузића постављени су радови Ане Петровић (Хрватска), Ђерђија Олајоша (Мађарска), Радована Черевенке (Словачка), Венелина Шурелова (Бугарска), Урлике Кесл (Немачка), Лукаса Келнера (Чешка), Дениса Симона, Давида Јанкуа (Румунија) и Велимира Жерновског (Румунија).

У понедељак, отворене су изложбе Уроша Вајнбергера (Словенија) у Галерији “Бел арт”, Милене Јовичевић (Црна Гора) у Малом ликовном салону, Неле Хасанбеговић и Данијела Премеца (Босна и Херцеговина) у Галерији СУЛУВ-а, Франца Штефана Кола, Кристијана Капа и Михаела Ендлихера (Аустрија) у Галерији Културног центра Новог Сада, и “Диструктуре”, Жолта Ковача, Иване Ивковић, “Шкарта” као представника Србије у Архиву Војводине. Све изложбе отворио је критичар у фокусу “Дунавских дијалога”, Младен Лучић (Хрватска), који је и синоћ водио кроз изложбу у Поклон збирци Рајка Мамузића.

Изложбе уметника из 14 земаља подунавског макро региона биће отворене до 15. септембра, а у оквиру Фестивала, поред радионица, 6. септембра биће одржан симпозијум са насловном темом “Уметност у окружењу глобалне несигурности”.

Фестивал савремене уметности “Дунавски дијалози” организује новосадска Галерија “Бел арт”.

И. Б.

 

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести