ЦЕО СВЕТ ПРЕД НАШОМ ПУБЛИКОМ На предстојећем Београдском фестивалу игре у Новом Саду и Београду учествоваће 18 трупа из 14 земаља

На предстојећем 21. Београдском фестивал игре у Београду и Новом Саду под слоганом "Савршене различитости" биће изведене 33 кореографске поставке 18 трупа из 14 земаља, најављено је на конференцији за новинаре, одржаној у Народној скупштини.
а
Фото: Министарство културе и информисања

Званично отварање БФИ планирано је за 9. март у Српском народном позоришту, када ће након поздравног слова Константиноса Ригоса, славног грчког кореографа, диптих “Проклизавање / СААБА”, тандема кореографа Дамјана Жалеа и Шарон Ејал, извести Компанија игре Опере Гетеборга из Шведске.

Потпредседница Владе и министарка културе Маја Гојковић истакла је у обраћању новинарима да Министарство културе препознаје и континуирано подржава ову манифестацију, како због великог интересовања домаће и све бројније иностране публике, тако и због тога што она дуже од две деценије првих пролећних дана нашу земљу чини међународним епицентром врхунске уметничке савремене игре.

 „Овогодишњи фестивал организује се под слоганом Савршене различитости у настојању да оживљавањем и покретањем емоција и уметничким изразом покаже колико култура има значајну улогу за нас, за све меридијане. То јединство савршене различитости ће управо уметници из 14 земаља овде представити разноликој публици до 10. априла“, рекла је Маја Гојковић.

По њеним речима, Београдски фестивал игре је и велика шанса за младе кореографе и младе балетске играче који ће имати шансу да освоје публику наступајући уз највећа кореографска и балетска имена.

 „Задовољство ми је што се,  осим у Београду, фестивал одржава и у Новом Саду, доскорашњој Европској престоници културе, где програм отвара прослављени Константинос Ригос, актуелни директор националног Балета у Атини. Заиста имамо изузетно добру сарадњу са грчким Министарством културе, које је и помогло долазак и учешће ове велике балетске компаније, односно Националног балета  из Атине“, додала је Маја Гојковић. „Београдски фестивал игре ће, верујем као ранијих година, оправдати очекивања бројне публике представљањем и савремених звезда, кореографа из читавог света, али ће, као и ранијих година, изнедрити неке нове идеје и креације, као и таленте за које сам убеђена да ћемо тек чути. Иако је у лествицу поставио заиста високо у протеклих 20 година, не сумњам да ће не само очувати квалитет у овом 21. извођењу, већ да ће ту лествицу опет подићи барем мало на горе “.

Фото: Министарство културе и информисања

Посланик у Скуштини Србије Владимир Орлић је истакао да је БФИ током две деценије одржавања "са правом постао заштитни знак наших градова и државе". "Веома смо поносни што је израстао у један од најзначајнијих фестивала своје врсте у европским и светским оквирима", истакао је Орлић, који је додао да 21. БФИ "успоставља нове стандарде и трендове, и пружа прилику новим ауторима и продукцијама".


„Неухватљива тачка одлагања” као пролог

Овогодишња едиција Београдског фестивала игре имаће и свој пролог. Француска омнибус представа “Неухватљива тачка одлагања” кореографа Јоана Буржоа биће, наиме, 7. и 8. марта извођена у биоскопу Балкан, и то у три термина дневно – од 16, 18 и 20 часова.


А директорка БФИ Аја Јунг је истакла да је током две деценије створен фестивал који "публика воли, који се ишчекује и препознаје у европским и светским оквирима". По њеним речима, иза досадашњих едиција фестивала је преко 500 изведених кореографских радова, па 21. издање "има задатак да буде различитио од свега што нас окружује, али и од самог себе, да искорачи храбро и надмаши себе", напоменувши да "цео свет игра пред нашом публиком".

Ко­ре­о­граф­ки­ња Ауре­ли­ја Ча­плин Ти­је­ре, уну­ка слав­ног Чар­ли­ја Ча­пли­на, на­ја­ви­ла је сво­ју пред­ста­ву "Зво­на и чи­ни", ко­ја ће на пред­сто­је­ћем Бе­о­град­ском фе­сти­ва­лу игре би­ти из­ве­де­на 22. мар­та 2024. го­ди­не у Ју­го­сло­вен­ском драм­ском по­зо­ри­шту. Пред­ста­ву је ре­жи­ра­ла ње­на мај­ка Вик­то­ри­ја, кћер­ка ле­ген­дар­ног Чар­ли­ја Ча­пли­на, уз аси­стен­ци­ју ко­ре­о­гра­фа Ар­ман­да Сан­ти­ни­ја. По­ред „Зво­на и чи­ни”, у окви­ру 21. еди­ци­је БФИ, ко­ја ће под сло­га­ном "Са­вр­ше­не раз­ли­чи­то­сти" тра­ја­ти од 7. мар­та до 10. апри­ла 2024, у Бе­о­гра­ду и Но­вом Са­ду би­ће из­ве­де­но 30 ко­ре­о­граф­ских по­став­ки укуп­но 19 тру­па из 14 зе­ма­ља.

У оквиру овогодишњег Београдског фе­сти­вала игре, поред  дип­тиха “Про­кли­за­ва­ње / СА­А­БА” на сце­ни Срп­ског на­род­ног по­зо­ри­шта 9. и 10. марта, Нови Сад ће уго­сти­ти и 14. мар­та ко­мад "Скуп­шти­на" тру­пе Кид Пи­вот из Ван­ку­ве­ра (Ка­на­да), ко­ре­о­граф­ки­ње Кри­стал Пајт. Иначе, у оквиру БФИ ба­лет­ска пу­бли­ка ће на не­ко­ли­ко бе­о­град­ских сце­на би­ти у при­ли­ци да ви­ди и ко­ма­де тру­па "Ба­лет То­ска­не" из Фи­рен­це, ММ ком­па­ни­ја игре из гра­да Ре­ђо Еми­ли­ја, тру­пе Ра­ди­ма Ви­зва­ри­ја из Пра­га, ком­па­ни­ја ком­па­ни­је Ер­веа Ку­би­ја из Ка­на (Фран­цу­ска), тру­пе "De­wey Dell" из Че­зе­не (Ита­ли­ја), тру­пе “Ко­мо­ко” из Фи­рен­це, тру­пе “Gra­vity & Ot­her Myths” из Аде­леј­да (Аустра­ли­ја), тру­пе "Ба­лет Ви­зба­ден" (Не­мач­ка), Сид­неј ком­па­ни­ја игре, тру­па  ко­ре­о­гра­фом Мај­клом Гет­ма­ном из Тел Ави­ва, тру­пе "Od Works2” из Бел­фа­ста, на сце­ни по­зо­ри­шта Ате­ље 212. Комад "Зво­на и чи­ни" извешће ко­ре­о­граф­ки­ња Ауре­ли­ја Ча­плин Ти­је­ре, уну­ка слав­ног Чар­ли­ја Ча­пли­на, а за сам крај 21. БФИ, На­ци­о­нал­на ком­па­ни­ја Мал­те долази са играч­ким ко­ма­дом “Уто­пи­ја” ко­ре­о­гра­фа Ема­ну­е­ла Га­та из гра­да Ва­ле­та, ко­ји ће из­ве­сти 9. и 10. апри­ла у Би­теф те­а­тру.

М. С.

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести