ИМА ЛИ ЖИВОТА ПРЕ СМРТИ Почео 5. Позоришни фестивал Кустендроф

Позоришни фестивал Кустендорф почео је вечерас на Мећавнику и трајаће до 19. маја под слоганом „Има ли живота пре смрти?“.
w
Фото: Pixabay.com

У оквиру такмичарског програма биће одиграно пет студентских представа, а за награду фестивала „Златни лист“ надмећу се Академије Уметности из Београда, Новог Сада и Бања Луке као и Факултет драмских уметности. Оснивач фестивала Емир Кустурица је, отварајући манифестацију, рекао да припада групи људи која је пре 25 година сањала да направи град у коме ће свако годишње доба имати један фестивал, те да се стигло и до тога да се "усталио и овај театарски".

"Гледао сам данас овде на Мећавнику групу средњошколаца, наставница им је причала како је овде једна избеглица направила град у који сви долазе да се осећају као код куће. Да ли ја себе могу да третирам као избеглицу питање је као и ово како да дефинишемо уметност и шта уопште да мислимо о уметности данас кад већ имамо Да Винчијеве кодове, кад имамо имплантирање, можда ћемо имати и филм у мозгу, даљински пуштен", казао је Кустирица.

Он је додао да је врста уметности која се на Мећавнику заговара веома слична том избеглици који је направио дом за себе и све оне који немају дом и који имају потребу да се нађу у једној културолошкој групи. "Уметност пројектује све оно што пролази кроз њен вокабулар а што време исцрта и испише кроз уметника је управо најбоље сведочанство о времену у коме смо живели и ми и било која генерација пре нас. Утолико гостовање младих уметника на још једном фестивалу који је установљен и који је већ стабилан фестивал је допринос нас избеглица свету уметности", закључио је Кустурица. Након свечаног отварања на бини дворане „Проклета авлија“ наступило је Народно позориште из Сомбора са представом „Галеб“ у режији Милана Нешковића, по култном делу А. П. Чехова.

Поред ове представе у ревијалном програму наступају и Државни театар младих Бријанцев, Ст. Петербург из Русије са представом „Медвед“ по делу А.П. Чехова, Народно позориште Сомбор извешће представу „Свака дивна ствар“ у режији Нинослава Ђорђевића док ће последњег дана фестивала Народно позориште из Суботице одиграти ауторски пројекат Миње Пековић „Браво за кловна“. Овогодишљи жири фестивала чине: глумица Вања Ејдус, редитељка Јана Маричић и драмски писац, Ђорђе Косић. Након доделе награда и свечаног затварања фестивала у недељу ће бити одржан концерт Дуде Буржујке и Хаику за данас.

EUR/RSD 117.1015
Најновије вести