Јовановић: Редитељ Буљан је одмах знао да ће представа "Идиот" бити страва

БЕОГРАД: Гост нове епизоде видео серијала Танјуг Рефлектор био је глумац Александар Јовановић који је говорио о раду на представи о својој улози у представи "Идиот" Београдског драмског позоришта.
Танјуг/видео/Александар Јовановић
Фото: Танјуг/видео/Александар Јовановић

Јовановић је рекао да је био велики изазов негодовање околине како су се усудили да се лате "Идиота" радикалан редитељ као Ивица Буљан, глумци који нису стара школа, уз драматизацију Владимира Табашевића.

"То је прва тескоба на коју смо наишли јер смо у старту били осуђени да ће бити дебакл, јер се играла чувена представа у Народном позоришту, јер је то Достојевски", навео је Јовановић.

Према његовим речима, то је све мало обесхрабрило осим Буљана коме је "то било зелено светло да ће бити страва".

Са Буљаном није класичан процес читање текста и подела улога већ се анализира подробно и глумац је већ након рада за столом спреман да заигра пред публиком, истакао је Јовановић.

"Ивица вас толико упути у материју, толико је широк и интелигентан, толико вас воли, да се осећате безбедно да можете да се играте, да имате право да прогрешите и из тих грешака могу настати најлепше глумачке ствари", оценио је глумац.

Јовановић је рекао да је сигуран да генерала Иволгина у "идиоту" нико није замишљао да га игра глумац од 33 година и да га игра на такав наћин.

"Уплашио сам се ужасно јер је комплаксан лик, стар, има толико слојева а мало простора да то покаже. Ивица је рекао: 'Уопште се не плашим да ти то нећеш моћи. Само се играј и биће све океј", рекао је глумац.

Према његовим речима, публика верује у суштину,  у причу, проблем ког тај човек има, "и то је лепота код Достојевског што се идентификујемо са судбинама људи".

Јовановић је оценио да је његов генерал "велико дете које се игра, све време лаже да би се заштитио јер је доживео неправду".

"Научио је да се бори са светом тако што је све схватио као игру. Да не би био повређен и да се не би обесио сутрадан", навео је глумац.

Јовановић истиче да је срећан што се придружио серији "Кожа" сценаристе Николе Пејаковића и редитеља Саше Хајдуковића јер "стварно дере кожу по питању емоција текста и која питања поставља".

"Добио сам прилику да играм са одличном екипом, први пут драмску улогу и мислим да ће бити вишњица на шлагу трилогије са 'Месом' и 'Костима'", истакао је Јовановић.

EUR/RSD 117.1050
Најновије вести