НА МАЛОЈ СЦЕНИ СНП-а ГОСТУЈЕ „УСУД ПО ГРИГОРИЈУ” Враћање дуга великом писцу

У организацији Косовскометохијског одбора Матице српске, Фондације „Симонида” и Српског народног позоришта, на малој сцени СНП-а вечерас од 20.30 сати гостује Народно позориште из Приштине са представом „Усуд по Григорију” Милоша Латиновића.
srpsko narodno pozoriste dnevnik
Фото: Дневник (Б. Лучић)

Драма „Усуд по Григорију” писца и директора „Битеф театра”  враћање је дуга великом књижевном ствараоцу Григорију Божовићу (1880–1945), подсећање на његово значајно стваралаштво, али и опомена друштву у целини, да се никада више не понове тако сурови обрачуни и страдања изузетних стваралаца, а на основу измишљених оптужница и режимских смицалица.

По пишчевим речима, драма модерним сценским језиком, елиптичном драмском формом, прати животни усуд једног од назначајнијих српских писаца између два рата, који је још и називан „косовским Андрићем” због своје посвећености темама из Старе Србије које је оваплотио у више дела међу којима су „Приповетке”, „Путописи” али и краћи записи о људима и догађајима објављеним у ондашњој „Политици“.

Божовић је радио као професор Призренске богословије, предавао је и у Битољској гимназији, био је народни посланик, председник београдског Пен клуба, а доживео је да га суд неке нове идеологије прогласи за издајника и стреља у Београду 1945. Упркос, рехабилитацији из 2008.године, његово дело је остало, прилично непознато, а успомену на његово стваралаштво чува Културни центар „Стари Колашин” у Зубином Потоку сваке године додељујући награду „Григорије Божовић” за књижевност. Редитељ је Бранко Поповић,а играју Небојша Ђорђевић, Ивана Ковачевић, Бојан Стојчетовић, Немања Јаничић, Јасмина Стоиљковић, Никола Ђорђевић, Тамара Томановић, Страхиња Бичанин и Никола Станковић.      

З. Мл.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести