НАГРАЂЕН ДРАМСКИ ТЕКСТ НА КОНКУРСУ СТЕРИЈИНОГ ПОЗОРЈА Победило "Име у пепелу" Нине Плавањац

Драмска списатељица Нина Плавањац добитница је награде на Конкурсу Стеријиног позорја за оригинални домаћи драмски текст за 2024. годину, за остварење "Име у пепелу", приспело под шифром "Божур". Жири  у саставу Јелена Кајго, драмска списатељица (председница), Небојша Лапчевић, књижевник, и Ђорђе Косић, драмски писац, одлуку је донео једногласно.
2
Фото: Промо/ Стеријино позорје

Нина Плавањац, рођена у Београду 1998,  са 17 година уписује драматургију на Факултету драмских уметности у Београду, дипломира 2019, и тренутно похађа мастер академске студије на Катедри позоришне и радио режије овог факултета. 

На конкурсу Стеријиног позорја за домаћи драмски текст 2015. је ушла у ужи избор с текстом "Бесмртни", који је потом имао јавно читање на фестивалу „Позоришно пролеће“,  у изведби ансамбла Шабачког позоришта, и био објављен у магазину за културу и уметност „Код 21“.  Тај текст је потом адаптирала за радио, и Радио Београд 2 је снимио радио драму, емитовану 2017.

Њен текст "Где дрвеће сјаји" био је 2016. у избору "Хартефакт" фондације за пет најбољих драмских текстова у региону. Радио драма "Арчибалд и Аро" је 2018. освојила другу награду на конкурсу „Неда Деполо“, док је радио драма "Ноктурно" била уврштена у пет најбољих радио драма на конкурсу РТС-а.

У 2019. години је била ангажована као драматуршкиња, лекторка и преводилац на мјузиклу "Коса" Позоришта младих  и Новосадског позоришта / Ујвидеки синхаз.  У Позоришту младих  је 2022.  радила две драматизације као коауторка, за представе "Деца Паклене поморанџе" (са Коканом Младеновићем), и "Гуливерова путовања" (са Браниславом Илић), које је режирао Кокан Младеновић.

 

Две њене драме су 2021. имале праизведбе у режији Марјана Нећака: "Само глас" ,  у Македонском народном театру у Скопљу, и "Каштел у језеру", у Народном позоришту Сомбор.

Заједно са Александром Јовановић и Бојаном Тасићем, прошле године је била коауторка на омнибусу "4 зида – трагикомедија о карантину". Такође је написала ауторски драмски текст "Облаци – Душан Васиљев: псеудобиографија и фантазмагорија". Са Александром Јовановић је поново сарађивала као коауторка, овог пута на драматизацији романа "Људи без гробова" Енеса Халиловића. Представе су имале праизведбе у позоришту "Бора Станковић" у Врању, Народном позоришту Кикинда, и у копродукцији Регионалног позоришта у Новом Пазару и Београдског драмског позоришта. Била је такође ангажована и као драматуршкиња представе "Прозор", ауторке Катарине Николић, у режији Николе Бундала, која је премијеру имала у Београдском драмском позоришту.

Ове године, њена драматизација "Настасја Филиповна", по мотивима романа "Идиот" Фјодора Достојевског, има премијеру у КПГТ-у у Београду, у режији Страхиње Падежанина.

Сем драмских текстова, Нина Плавањац  пише и сценарије. Ауторка је сценарија за кратке игране филмове "Поход на Мјесец" и "Кашика", у режији Марка Џамбића, и "Девојка и мачка", "Желим само да ме нађу" и "На далеки пут", у режији Лазара Вранића. Пише и позоришне и филмске критике и поезију.

Н.П-ј.

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести