"ПРАДЕВОЈЧИЦИ" ИЗ ЗРЕЊАНИНА ФЕСТИВАЛСКИ ГРАН-ПРИ У СУБОТИЦИ

Представа "Прадевојчица" по роману Десанке Максимовић, у драматизацији Мине Петрић и режији Соње Петровић, Народног позоришта "Тоша Јовановић" Зрењанин, управо је проглашена за најбољу, на 30. међународном фестивалу позоришта за децу у Суботици. Награду је доделио жири који је радио у саставу Амела Вученовић (Србија), Јелена Ситар (Словенија) и Јарослав Антоњук (Пољска). “Прадевојчица“ је добила награду “за високо естетично обједињење свих неопходних параметара луткарске представе, како у драматуршком, редитељском, ликовном и музичком контексту, тако и у одличној игри глумачког ансамбла”, образложио је жири.
"Прадевојчица" НП "Тоша Јовановић" Зрењанин
Фото: Д. Вујковић

Награду младог жирија добила је представа "Седам гавранова" Браће Грим, у режији Јакуба Максимова, Дјечијег позоришта Републике Српске. Млади жири доделио је и специјалну награду представи "Прича о љубави једног дрвета" по књизи Шела Силверстина, у режији Чоија Вона, Позоришта "Плеј ари" из Јужне Кореје.

Фото: Дамир Вујковић

Млади жири 30. међународног фестивала позоришта за децу у саставу: Милица Личанин, Теодора Марковић, Доријан Растко Гладић, Петар Будинчевић и Матија Ивељић, награду за најбољу представу остварењу “Седам гавранова” образложио је речима: “Одлична режија која је водила кроз разумљиву причу, фантастични звучни ефекти и музика допринели су овој одлуци. Жири посебно жели да похвали уиграност трупе што је посебно дошло до изражаја приликом анимирања лутке Сестре.”.

Фото: Дамир Вујковић

Жири којим је председавала Амела Вученовић награду за најбољу режију доделио је Јевгенију Ибрагимову за представу “Ноћна песма” у извођењу позоришта “Летећа крава” из Естоније, “за успешно налажење форме театра у театру с активним учешћем публике као равноправног партнера у представи”. Ибрагимову је додељена и награда за оригиналност и фантазију, коју је поделио са Ирином Марјапуу као сценографкињом и дизајнерком лутака у представи “Ноћна песма”.

За најбољу оригиналну музику награђен је Никола Јакимов, такође за представу “Ноћна песма”. Жири је своју одлуку образложио речима: “Музика је била у функцији магичне атмосфере, непретенциозно помажући редитељској замисли у пласирању материјала и целокупном утиску који је произвела на гледаоца”.

Награду за најбољу сценографију и најбоље решење лутака добила је Ирина Сомборац за представу “Прадевојчица” Народног позоришта “Тоша Јовановић” из Зрењанина, “за оригиналну персонификацију свих ликова у представи, дајући им визуалност митолошких бића и изванредном стилизацијом лутака и маски, мотивисаном локалном археолошком баштином”.

Пет равноправних награда за глумачко/ аниматорско мајсторство додељене су: Ивици Лучићу за улогу деде у представи “Дедине приче” Дечјег казалишта Бранка Михаљевића из Осијека; Панеси Месарош за улогу вештице у представи “Паприка Јанчи и ђавољи језик” Луткарског позоришта Харлекин из Мађарске; Жозеу Жилу, Софији Винагре и Наташи Переира из представе “И тако даље” у извођењу Театра С. А. Марионетас – Театро е Бонецос из Португала; Луцији Свободовој за остварење у представи “Жена-фока” позоришта Анима-Ацт из Словачке и ансамблу представе “Петар и вук” Градског позоришта “Баја Маре” из Румуније.

Фото: Дамир Вујковић

Жири је доделио и пет специјалних награда: представи “Седам гавранова” Д‌јечијег позоришта Републике Српске у Бањалуци, за колективну анимацију лутке Богдане у сцени одласка из куће; представи “Паприка Јанчи и ђавољи језик” Луткарског позоришта Харлекин из Мађарске за најбоље остварен контакт с публиком; Маји Лучић за оригиналну драматуршку концепцију представе “Дедине приче” у извођењу Д‌јечијег казалишта Бранка Михаљевића из Осијека; представи “Уметност ратовања” Дечјег позоришта института за благостање Кине, за изражену фантазију и одлично изражавање језиком сценског покрета”; Адаму Ађашу и Данијелу Дудашу за најбољи сценски покрет, у представи “Иза брда, преко брега” у извођењу Дечјег позоришта Суботица.

И. Б.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести