ПРОЛОГОМ ДАНАС ПОЧИЊЕ 21. издање БФИ „Неухватљива тачка одлагања“

Овогодишња едиција Београдског фестивала игре почиње својеврсним прологом – француском омнибус представом “Неухватљива тачка одлагања” кореографа Јоана Буржоа, која ће данас и сутра у биоскопу Балкан бити извођена у три термина – од 16, 18 и 20 часова.
а
Фото: БФИ

Званично отварање БФИ планирано је за 9. март у Српском народном позоришту, када ће након поздравног слова Константиноса Ригоса, славног грчког кореографа, диптихом “Проклизавање / СААБА”, тандема кореографа Дамјана Жалеа и Шарон Ејал, представити Компанија игре Опере Гетеборга из Шведске.  У оквиру овогодишњег Београдског фестивала игре, угостиће Нови Сад и 14. марта комад “Скупштина” трупе Кид Пивот из Ванкувера (Канада), кореографкиње Кристал Пајт.

Укупно ће, иначе, под окриљем нове едиције фестивала бити изведене 33 кореографске поставке  18 трупа из 14 земаља. Балетска публика ће на неколико београдских сцена бити у прилици да види и комаде трупа “Балет Тоскане” из Фиренце, ММ компанија игре из града Ређо Емилија, трупе Радима Визварија из Прага, компанија компаније Ервеа Кубија из Кана (Француска), трупе “Denjey Dell” из Чезене (Италија) - која ће 27. и 28. марта гостовати и у Суботици – па трупе “Комоко” из Фиренце, трупе “Gravity & Other Myths” из Аделејда (Аустралија), трупе “Балет Визбаден” (Немачка), Сиднеј компанија игре, трупа  кореографом Мајклом Гетманом из Тел Авива, трупе “Od NJorks2” из Белфаста, на сцени позоришта Атеље 212. Комад “Звона и чини” извешће кореографкиња Аурелија Чаплин Тијере, унука славног Чарлија Чаплина, а за сам крај 21. БФИ, Национална компанија Малте долази са играчким комадом “Утопија” кореографа Емануела Гата из града Валета, који ће извести 9. и 10. априла у Битеф театру.      

М. Стајић

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести