Руски Александрински театар гостује у Новом Саду, Београду и Нишу

Национално драмско позориште Русије, познато као Александрински театар са представом "Женидба" гостоваће први пут у Београду 26. и 27. септембра на великој сцени Народног позоришта, саопштио је данас Руски дом.
pozoriste, predstava, zavesa pixabay
Фото: pixabay.com

Монодрама руског глумца Сергеја Паршина "Желим да живим!" биће изведена 24. септембра (19:30) у Позоришту младих у Новом Саду и 25. септембра (20:00) у Народном позоришту у Нишу, најавио је Руски дом.

Уметнички директор Александринског театра Валериј Фокин је истакао да је гостовање у Србији за њих "од посебног значаја, поготово што се одржава на сцени Народног позоришта у Београду".

Према његовим речима, Народно позориште у Београду је "историјско позориште и истовремено веома модерно, као и Александрински театар, који је национално благо своје земље".

У "Женидби" играју Владимир Кошевој, Василиса Алексејева, Марија Кузњецова, Иван Јефремов и остали, а Фокин је истакао да његова представа "развија Гогољевску линију Александринске сцене".

Фокин је најавио да ће Паршин у Новом Саду и Нишу "представити вештину старије генерације трупе, корифеја Александринског театра у моноспектаклу 'Желим да живим!'".

Како је најављено, 25. септембра (19:30) у Народном позоришту у Нишу биће отворена изложба "Изабране слике руске сцене“, која представља дигиталне копије скица завеса и украса за легендарне представе Александринског театра из 19. и 20. века

Директор Александринског театра Сергеј Јемељанов је рекао да се сарадња Александрински театра и Народног позоришта у Београду "развија интензивно и у неколико праваца", након што су марта 2023. године потписали Споразум о сарадњи.

"Дани Александринског театра обухватиће неколико градова Србије — Београд, Нови Сад, Ниш. Планирамо спровођење образовних програма у оквиру пројекта 'Национална позоришна школа'. Стваралачки и просветитељски правци су основа наше сарадње“, оценио је Јемељанов.

Управник Народног позоришта Светислав Гонцић је поручио да је одушевљен што приступају реализацији споразума о сарадњи, "који је ове године склопљен у циљу унапређења развоја, очувања и развоја позоришне уметности, као и очувања културно-историјске баштине".

"Посета наших драгих колега и пријатеља из Санкт-Петербурга није само допринос јачању постојећих веза између два братска народа, већ је и веома значајан корак напред у погледу могућности да наши посвећени гледаоци виде најбоље класике попут 'Женидбе', која је култни спектакл, навео је Гонцић.

Народно позориште је 18. и 19. септембра извело у Санкт-Петербургу на сцени Александринског театра током 14. Међународног позоришног фестивала "Александрински“ представу „Рат и мир“ по роману Лава Николајевича Толстоја у режији Бориса Лијешевића.

Александрински театар је најстарије национално позориште Русије и води историју од прве руске државне стручне драмске трупе основане у Санкт-Петербургу према Наредби царице Јелисавете 30. августа 1756. године.

Александрински театар долази у Србију у организацији Росконцерта, у оквиру националног плана "Велика гостовања" Министарства културе Руске федерација.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести