У ПОЗОРИШТУ МЛАДИХ ПОЧЕЛЕ ПРОБЕ НОВЕ ПРЕДСТАВЕ Раскољников у луткарском „Злочину и казни”

У Позоришту младих почеле су пробе представе “Злочин и казна”, коју по роману Достојевског режира Емилија Мрдаковић, редитељка бројних луткарских представа у овом театру.
a
Фото: Део ауторске екипе представе (Фото: Позориште младих)

Не привлачи само тај детаљ пажњу, већ и неки други, везани за рад на овој представи, рађеној по чувеном роману руског класика.  Јер, неће то бити обични “злочин”, нити “казна”, они које знамо из литературе, из живота, како напомињу у Позоришту младих, већ посве неуобичајени за наше сцене.

- Ауторска екипа ове представе отиснула се на један непознат, можда и опасан, а свакако узбудљив пут, на којем ће стварати луткарску представу, интерактивну монодраму за средњошколце – најављују у Позоришту младих ову нову представу, чија ће премијера бити средином марта.

У представи ће бити само два јунака. Раскољникова ће играти Александар Милковић, а Соњу (путем видеа) - Драгана Илић. Ауторка драматизације је Теодора Марковић, а сценографкиње су Емилија Мрдаковић и Милица Грбић Комазец, која је дизајнирала костиме и лутке. Алексеј Мрдаковић је аутор музике, а сценски покрет осмислиће Иста Степанов.

- Да се упусте у овакву врсту позоришног истраживања, ауторски двојац у којем су Емилија Мрдаковић и Александар Милковић, инспирисала је заокупљеност средњошколаца интернетом, која је довела до лаког приступа разним информацијама и темама и тиме их удаљила од читања књига. Све више средњошколаца радо прочита на интернету кратак садржај лектире, уместо да прочита књигу. Ситуација постаје још тежа када је роман у питању, поготово ако има преко стотину страница. Имајући у виду да позориште има пре свега едукативни карактер, Мрдаковићева и Милковић одлучили су да кроз интерактивну позоришну форму приближе средњошколцима једну од најтежих лектира. И не само приближе, већ је учине занимљивом, да им помогне да схвате слојевитост дела  Ф. М. Достојевског – указују у Позоришту младих. - Наша деца данас, нажалост, живе у времену у којем је злочин постао свакодневица. Медији су постали немилосрдни и буквално даве нас информацијама о разним ужасним догађајима из целог света. Слике нељудских услова постојања сиромашних у свету, њиховог безнађа и беса, и даље је актуелна. Но, да ли је сваки злочин праћен казном и да ли се злочином може доћи до доброг? Ауторски двојац потражиће у овој монодрами одговоре на ова питања, али и истражити трагове Раскољникових „шема“ у савременом друштву.

Кроз ситуације које ће се у представи креирати, представа ће, заједно са публиком, покушати да одговори на питања везана за савременог човека, његову опседнутост „новим” идејама које су, како додају у Позоришту младих, у контрасту с исконским вредностима, обичног старомодног, традиционалног човека - хуманог, сентиментално-идиличног, с хришћанским погледом на свет. Говориће и о моралном преображају, покајању и поносу.  

Н. Пejчић

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести