Системи веровања савременог човека

Рекло би се да су већ на отварању испуњене жеље директорке Бритиш каунсила за Западни балкан Клер Сирс, са конференције за новинаре на којој је најављена изложба “Нова религија” Дејмијана Херста

 у Музеју савремене уметности Војводине, у Новом Саду. У име носиоца пројекта, Бритиш каунсила, Клер Сирс је изјавила да је Херстов рад одувек привлачио најширу публику, покрећући дијалог и дебату. Крајем прошле недеље, Музеј савремене уметности Војводине је био тесан да прими све посетиоце жељне да први пут у Србији виде дела једног ванредно актуелног уметника светског гласа, а места унутра буквално није било за оне који су желели да изразе протест спрам “корпоративне културе”, како је неформална група уметника и активиста означила Херстову изожбу.

Председник Владе АП Војводине Игор Мировић, који је отворио изложбу, рекао је да је “прилика да се у Музеју савремене уметности представи уметност Дејмијана Херста посебна привилегија за нас и нашу публику, али и начин да се избришу границе различитих језика и култура и генерише универзална духовна структура отворена за све изазове данашњице”.

На отварању је говорио и амбасадор Велике Британије у Србији Денис Киф, који је рекао да је “Херст јединствена појава савремене културе и један од најактуелнијих феномена британске уметности, чији радови истражују и преиспитују системе веровања савременог човека, због чега су често предмет дивљења, али и емотивних дебата, контроверзи и полемика”.

Истовремено, уметници и активисти који су најавили протест артикулисан прво преко друштвених мрежа, покушали су да га одрже у Музеју савремене уметности Војводине, одакле их је избацило обезбе-ђење. У рукама су држали транспаренте “НЕ корпоративној култури”, “НЕ сервилним институцијама, НЕ буржоаској уметности”, а покушали су и да прочитају проглас у ком се, између осталог, наводи да је “управо отворена изложба, изложба једног од најбогатијих уметника данашњице од чијег рада профитирају приватне галерије и колекционари и кога подржава моћни корпоративни сектор”.

Изложба “Нова религија” Дејмијана Херста у Музеју савремене уметности Војводине, у Новом Саду, отворена је до 14. октобра.

И. Б.

 

EUR/RSD 117.1305
Најновије вести