Смрт, конфузија, распродаја...

Ажурирано пре 2 недеље 15 часова

Изложба новосадске асоцијације “Апсолутно”, под називом “Апсолутно сада: смрт, конфузија, распродаја” биће отворена 10. јануара у Галерији уметнина у Сплиту.

Ова изложба представља селекцију видео радова и документираних уметничких интервенција асоцијације “Апсолутно”, која је била активна од 1993. до 2005.

Назив изложбе реактуелизује три филозофске теме око којих се концентрише већина радова “Апсолутно”: смрт, конфузију и распродају, које могу бити „окидач” за читање онога што је сада. Три „есхатолошка” чина, како је наведено у најави изложбе, могу се читати и као једна могућа интерпретација новије историје Социјалистичке Федеративне Републике Југославије (СФРЈ) и Републике Србије.

Изложба представља видео радове и уметничке акције Абсолутелy Деад (1995, видео, 8’), Добро вече / Good Evening (1996, видео, 7’), In the Balkans (1998, видео, 2,5’), Human (фото акција маркирања граница у Европи 1996-1999), a.trophy (2002, видео, 55’).

Асоцијација “Апсолутно” основана је 1993. у Новом Саду, а њени чланови били су Зоран Пантелић, Драган Ракић (1957-2009), Бојана Петрић и Драган Милетић (од 1995. до 2001. године). Од 1995. продукција асоцијације Апсолутно потписивана је без навођења личних имена чланова - колектив је развијао интердисциплинарни процес рада и медијски плурализам.
Назив асоцијације Апсолутно је прилог (а не именица), те се често појављује у називима радова у игри речи, у намери да
нагласи одређена значења. Продукција асоцијације Апсолутно подразумевала је истраживачки процес отвореног карактера, усмераван на најразличитије појаве у окружењу. Пројекти су често реализовани на јавним местима или локацијама посебне намене (бродоградилиште, мост, гробље, гранични прелази итд.), а у зависности од идеје - и у различитим форматима (видео, штампани материјали, инсталације, акције, site-specific пројекти, аудио, веб пројекти…).

Асоцијација Апсолутно је представила своју продукију на бројним изложбама, фестивалима и симпозијумима у земљи и иностранству. Уметничка активност колектива престала је 2005, од када је искуство трансферисано и интегрисано у нове облике за креирање услова и пропитивање уметничке продукције и уметничког организовања (Центар за нове медије “куда.орг”, Нови Сад, VacuumPack, Сомбор).

Изложба “Апсолутно сада: смрт, конфузија, распродаја” у Галерији умјетнина у Сплиту, чија је кустоскиња Гордана Николић из Музеја савремене уметности Војводине, биће отворена до 29. јануара.
Н. П-ј.

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, претеће, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени. Молимо читаоце Дневника да се приликом писања коментара придржавају правописних правила. Строго је забрањено лажно представљање, тј. остављање лажнх података у пољима за слање коментара. Коментари који су написани великим словима неће бити објављени. Редакција Дневника има право да не одобри коментаре који су увредљиви, који позивају на расну и етничку мржњу и не доприносе нормалној комуникацији између читалаца овог портала.

Коментари