Сва осећања исказана за клавиром

Реномирана јапанска пијанисткиња Ингрид Фуђико Хеминг, након концерата у Њујорку, Токију, Берлину, Паризу и другим светским метрополама, на свом првом гостовању у Србији наступиће 8. октобра у Београду, а два дана касније у Сенти.

 Она је до сада издала 15 ЦД албума, од којих су четири награђена признањем „Албум године класичне музике” на додели Јапанских златних награда, што је био први такав случај.

Енергија и изванредан таленат ове уметнице, која је изгубила слух као врло млада, а онда га само делимично повратила, дају класичној музици потпуно нову димензију. Посебно је чувено њено извођење Листове композиције „Ла Цампанелла” које је снимљено на ЦД-у и продато у више од два милиона примерака, што је необичан феномен у свету класичне музике. Публика у Београду и Сенти имаће прилику да ужива у извођењу овог дела, као и чувених композиција Фредерика Шопена, Волфганга Амадеуса Моцарта, Франца Листа и Клода Дебисија.

- Као млада нисам могла да разумем суштину пословице „ни Рим није саграђен за један дан”, али сада схватам и знам зашто је тако пуно људи одушевљено мојом изведбом композиције „Ла Цампанелла”. То је зато што кроз ноте слушају и откривају мој трновити животни пут. Мој животни пут је истински тежак и ја не желим да га кријем већ сва своја осећања исказујем за клавиром. Борба са собом је истинска привлачност клавира - каже Ингрид Фуђико Хеминг.

Гостовање јапанске пијанисткиње је под покровитељством компаније Јапан тобако интернешнел ЈТИ и у сарадњи са Амбасадом Јапана. Концерт у Сенти је у петак 10.октобра у 18 сати у Градској концертној дворани, а улаз је бесплатан. Директор фабрике ЈТИ у Сенти Макото Оћиаи истиче да музика Ингрид Фуђико Хеминг умирује срце, а да позната пијанисткиња носи поруку истрајности која инспирише многе људе.

- Од када сам дошао у Србију, пре неколико месеци, имао сам прилику да упознам земљу и људе који овде живе. Предивна природа и топао гостољубив народ је оно што мој боравак у Сенти чини изузетно пријатним. Драго ми је што сам сада у прилици да део културе своје земље, Јапана, представим својим суграђанима - рекао је Макото Оћиаи.

Поносна на своје јапанске корене, компанија ЈТИ сваке године публици у Србији представља део јапанске културе и традиције, трудећи се да допринесе јачању веза између две пријатељске земље. У сарадњи са Амбасадом Јапана, ЈТИ је до сада Србији представио бројне јапанске уметнике као што су „Гоцоо” бубњари, традиционална група „Варики”, челиста Минео Хајаси и многи други.

М. Митровић

 

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести