Традиција и савремено стваралаштво

У Галерији Матице српске у петак од 18 часова биће одржан посебан програм поводом затварања изложбе „Кошница - Традиција и савремено стваралаштво”.

После поздравне речи проф. др Драгана Станића, председника Матице српске, и др Тијане Палковљевић Бугарски, управнице ГМС, изложбу ће представити аутор поставке мр Данило Вуксановић.

Ова изложба, уприличена  пре месец дана, за Дан Галерије МС, наставак је серије поставки и едиције публикација “Традиција и савремено сваралаштво” покренуте 2014. са намером да, како каже управница ГМС, колекцију коју баштине ставе у дијалог са савременим уметницима и покажу колико прошлост може бити инспиративна за актуелни тренутак. У години у којој Матица српска обележава 190 година рада одлучено је да групна изложба поводом Дана ГМС буде посвећена кошници као Матичином традиционалном симболу.

Савременим ствараоцима понуђен је симбол – кошнице као инспирација за креативан рад и истовремено су подстакнути да кроз племениту идеју даровања успоставе везу са овим најстаријим српским научним, књижевним и културним друштвом.

– Радови: сликарски, цртачки и графички прикази кошнице, скулптуралне форме у комбинацији са звучним записом снимљеним у самој кошници, видео радови, пчелињи плес видљив на екранима видео надзора Галерије Матице српске, фотографска парафраза гравире насловне странице Новог сербског летописа за 1837. годину, и други, имају своје идејно-визуелно упориште, кошницу Матице српске као полазиште за реализацију визуелних ре/интерпретација изведених традиционалним уметничким формама – указује аутор поставке Данило Вуксановић. – Кошница као место сакупљања и сабирања у симболичном смислу, означава савремену уметничку ризницу, изједначавајући се тако са музејом/кућом у којој се сакупљају и чувају уметничка дела. Укупно двадесет и два аутора, међу којима су добротвори и дародавци Галерије МС, њени некадашњи и садашњи сликари конзерватори, уметници присутни на уметничкој сцени блиски Матици српској (али и они који то нису), окупљени су око теме/мотива кошнице зарад успостављања нових односа уметничкости на неколико различитих комуникацијских нивоа.

На изложби су својим радовима учествовали: Игор Антић, Оливера Брдарић, Александра Јованић и Милета Продановић, Драган Матић, Ратомир Кулић, Нина Тодоровић, Предраг Узелац, Владимир Богдановић, Драган Бартула, Данијел Бабић, Драган Стојков, Маја Ердељанин, Миладин Зорић, Вишња Николић, Лазар Марковић, Јелена Ђурић, Дарко Ђорђевић, Данило Вуксановић, Кристина Ристић, Гала Чаки и Милош Вујановић. 

Н. П.

 

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести