Ватромет и Ели отварају Exit

Ели Гулдинг коначно долази на ове просторе и то у Нови Сад, 7. јула када ће ће наступити на свечаном отварању овогодишњег Exit фестивала. Са преко 17 престижних награда,

 мултиплатинастих тиража и три милијарде Јутјуб прегледа, 29-годишња певачица се сматра једном од најпопуларнијих женских извођача данашњице уз Тејлор Свифт, Адел и Ријану. На главној бини Exita, уз спектакуларан ватромет слушаћемо неке од највећих савремених хитова попут Burn, Love Me Like You Do, Lights, I Need Your Love, Outside, Starry Eyed... Ели и сама учествује у писању својих песама, што јој је навика иѕ тинејџерских дана. 

- Почела сам да пишем са 9 година, али не песме, писала сам дневник. Када се осврнем, била сам премлада за писање тако нечега, али се то временом развило у писање песама када сам имала око 15 година. Знала сам помало да свирам гитару тада, почела сам да учим са 14, и сећам се своје прве песме о неком момку...типично...он се мени свиђао, ја њему не, тако да...прича мог живота - објаснила је Ели Гулдинг извор своје инспирације.

Актуални албум „Delirium” продуцирао је шведски поп геније Макс Мартин, човек од кога више написаних број 1 хитова имају само Ленон и Мекартни, а који је радио и актуелне албуме за Адел, Тејлор Свифт и The Weeknd. Ова сарадња донела им је две номинације за Греми награде, а заједно су написали највеће хитове Love Me Like You Do, On My Mind и Army, чији спотови заједно имају преко милијарду Јуутјуб прегледа. И претходни албуми Lights и Halcyon освојили су све водеће светске дискографске и радијске топ листе, а престижну БРИТ награду за најбољег женског извођача освојила је 2014. године. Ели је позната по широкој листи сарадника где се посебно издваја Калвин Харис, а њихови мегахитови I Need Your Love и Outsиde похарали су светске топ листе. Након што су медији спекулисали да су у вези, Ели их је демантовала спојивши Хариса са својом најбољом пријатељицом Тејлор Свифт. Пажњу медија привукла је и њена прво студијска, али овог пута и приватна веза са Скрилексом, коју ипак нису одржали због својих турнеја, али је зато љубав извор Елине инспирације.

- Увек пишем о супротном полу јер ми је фасцинантан, људска природа ми је фасцинантна и начин на који се људи опходе једни према другима, али сам јако фасцинирана људским телом и срцем. Неке ствари ме зачуде и најбољи начин је да пишем о њима и испитујем ствари, тако да моје песме не говоре нарочито о томе шта ја мислим о људима, већ више постављам питања о свету. Кад боље погледам, то је оно о чему највише пишем. Али највише о момцима. Starry Eyed је, на пример, мање емотивна песма, на неки начин говори о томе када први пут упознате некога и одмах осетите неку врсту повезаности која је у потпуности физичка, нема неке конверзације, све је на физичком плану и тада се осећаш добро. Песма није емотивно тешка или тако нешто, тако да ми се свиђа, једна је од најзабавнијих песама које сам снимила - објаснила је Гулдингова.

Фанови електронике слушали су Ели у композицији Метјуа Херберта из филма Life in a Day, а још један велики продуцент Junkie XL, за њу је компоновао неколико битних песама из филма „Дивергент”. Песма „Beating Heart” обележила је чувени филмски серијал „The Hunger Games”, док је сам врх холивудске музике достигла водећом песмом из филма „50 Shades of Gray”, чији спот је један од 30 најгледанијих у историји. Ели је позната и по бројним спектакуларним наступима на Ем-Ти-Ви и Би-Би-Си наградама, као и у популарним ТВ серијалима „Икс фактор” и „Војс” које гледају стотине милиона широм планете. Један наступ ипак је остао ван конкуренције, када је певала уживо у Бакингемској палати на венчању принца Вилијама и Кејт Мидлтон. Ели се на светској сцени издваја по ауторском таленту и необичној боји гласа којом је освојила фанове већ уз деби-сингл „Under The Sheets”, поставши уједно друга уметница која је у истој години освојила престижну БРИТ награду критике и Би-Би-Сијеву титулу долазеће звезде.

Снежана Милановић

Програм крцат звездама

На главној бини Exit фестивала од 7. до 10. јула и ове године наступиће неке од највећих музичких звезда данашњице као што су The Prodigy, David Guetta, Bastille, The Vaccines, Wiz Khalifa, George Clinton & Parliament-Funkadelic, Stormzy, Tinariwen, Wilkinson, Sigma и бројни други. Престижној листи придружиће се и планетарно популарни словеначки продуцент Граматик, који након што је летос на Јазу распаметио публику Sea Dance фестивала, за недељно финале Exit фестивала доноси свој специјални наступ уживо, у пратњи гитаристе из Њу Орлеанса, Ендруа Блока. Једна од највећих група са ових простора Disciplin A Kitschme, у суботу 9. јула, у оквиру Rock@EXIT вечери, наступиће на главној бини, и то у једном од ударних термина, после афричке rock-world music сензације Tinariwen, а пре концерта енглеских рокера The Vaccines. Раме уз раме са светским звездама, наступаће и други домаћи бендови као што су Репетитор, Ирие ФМ и Кило Кило Банда. Специјално загревање за хип-хоп ноћ приредиће наша култна хип-хоп издавачка кућа Bassivity, а преко 10 репера на сцени ће предводити Рексона, Икац и Струка. Част да заједничким наступом у раним јутарњим часовима затворе програм главне бине, имаће наш чувени хип-хоп Ди Џеј Ајрон и dancehall-reggae мајстор из Енглеске, JSTAR.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести