За викенд две позоришне премијере у Суботици, једна у Вршцу

У позориштима у Војводини биће узбудљив викенд, најављене су чак три премијере у два града, Суботици и Вршцу. У Народном позоришту Суботица, Драма

 на српском у петак увече ће премијерно извести представу “Ружење народа у два дела”, као прву премијеру у новој сезони. Драму Слободана Селенића, која је 1988. године освојила Стеријину награду за најбољи текст, режирао је Андраш Урбан.

“Деле се моји Срби ваздан, у партије, зазивају кумства, таборе се, сусед на суседа, негда крвник и осветник, сада савез склапају. Оскврни се народ српски од безакоња наших, сатворише злотвори, веома не волећи род наш, неслогу међу браћом, убијају без својих стрела и туку без својих шиба”, цитат је из Селенићевог “Ружења народа у два дела”, који одлично описује мотиве комада.

– Од 2007. године и премијере „Сабирног центра” Душана Ковачевића, прве представе коју је Андраш Урбан режирао у Драми на српском језику, остали смо на истом трагу. Показало се да је права комбинација за Андраша и наш ансамбл управо осавремењена поставка класичних дела светске и домаће драмске књижевности.

Андраш је редитељ који воли да изврне наопако читаву утробу овог незгодног времена и да је, такву, неулепшану, послужи гледаоцима. Ми, као ансамбл, већ годинама покушавамо управо то - да не бежимо од истине, да укажемо, да опоменемо, да не забијамо главу у песак. Због тога је свака наша досадашња сарадња била више него успешна – рекла је поводом најновије сарадње са Урбаном директорка Драме на српском Народног позоришта Суботица Оља Ђорђевић.

Сценографију је радила Марија Калабић, костимографију Марина Сремац, музику је компоновала Ирена Поповић Драговић, а у представи играју: Лазар Јованов, Срђан Секулић, Димитрије Динић, Владимир Грбић, Љубиша Ристовић, Зоран Бучевац, Игор Грекса, Јован Ристовски, Јован Здравковић и Леда Чегар.

У позоришту “Деже Костолањи”, такође у Суботици, у суботу је на програму премијера представе “Љубавнице”. Представу по роману Елфриде Јелинек режирала је Анђелка Николић. Позната по свом фокусу на женским ликовма и судбинама, Елфриде Јелинек је у роману “Љубавнице” писала о две фабричке раднице које сањају доброг мужа и топло породично огњиште. Режирајући представу, Анђелка Николић је сарађивала са Корнелијом Голи (драматургија), Благовестом Василевом (костимографија и сценографија), Драшком Аyићем (композитор), а у представи играју: Анико Киш, Емеше Нађабоњи, Беата Секељ, Борис Кучов, Габор Месарош и Имре Елек Микеш.

У Народном позоришту “Стерија” из Вршца је такође све спремно за премијеру “Кир Јање”, заказану за вечерас. Стеријин “Кир Јања” се на вршачку позоришну сцену враћа као део програма “Година Стерије” која је проглашена у сезони 2015/ 2016, али и у сусрет новом јубилеју – 180 година “Кир Јање”. Објављен 1837, Стеријин познати комад је на сцени Народног позоришта „Стерија“ у Вршцу постављан неколико пута. Најновију представу режирао је Горан Цветковића, са Срђаном Радивојевићем у насловној улози. У овој се поставци редитељ посебно бавио студијом простора драме, радње, али и фикције свих ликова међу којима нема позитиваца, а који, транспоновани кроз поступак актуелизације као модела тумачења класичног драмског текста, бивају оживљени на нови начин, близак савременој публици.

И. Бурић

 

Вршачка јесен

Премијером “Кир Јање” у петак увече ће у Народном позоришту “Стерија” из Вршца почети фестивал класике “Вршачка позоришна јесен”. Селектор Ђура Мрђа је одабрао мото “Класика: и отров и лек”, а међу представама су: “Родољупци” и “Марија Стјуарт” Народног позоришта у Београду, “На Дрини ћуприја” српског народног позоришта, “Перикле” Шабачког позоришта, “Хроми идеали” Народног позоришта Ужице, “Авети” Хартефакт/МЕШ/ Битеф/ Будва, “Сан летње ноћи” Српског књажевског театра “Јоаким Вујић” из Крагујевца.
 

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести